Hygienici rozdávali pokuty prodejcům potravin
Pokuty bezmála za 520 tisíc korun - takový je výsledek kontrol téměř pěti set potravinářských zařízení, která ve třetím čtvrtletí prověřili moravskoslezští hygienici. Provozovatelé většinou dostávali blokové pokuty kvůli špatnému skladování surovin, zanedbané hygieně a stavebně-technickým závadám.
V několika případech běžné pokuty nestačily, říká hygienička Pavla Svrčinová. "V pěti případech bylo ze strany krajské hygienické stanice i zahájeno řízení o uložení pokuty ve správním řízení, které však ještě nebylo ukončeno. V jedné provozovně jsme museli nařídit sanitaci a v pěti provozovnách byla na místě nařízena likvidace pokrmů a surovin pro jejich výrobu," doplnila
I centrální část hlavního města Praha 1 kontroluje od začátku týdne prodejce potravin. Vzhledem k nedostatkům, které se objevily zejména u některých obchodních řetězců, prověří pracovníci živnostenského odboru všechny prodejny v první městské části. Úředníci při kontrolách spolupracují s Českou obchodní inspekcí.
"Kontrolují se hlavně masny, ovoce a zeleniny a také prodejny potravin, které podléhají krátké expirační lhůtě. Věříme, že kontroly, které budou probíhat měsíc a půl, přispějí k tomu, aby se eliminoval trend prodeje prošlých potravin na území Prahy 1," dodal mluvčí této městské části Jan Šlajs.