Hygienická služba je podfinancovaná a ubývá v ní odborníků, tvrdí hlavní hygienik
Hygienická služba v Česku trpí dlouhodobým podfinancováním a své úkoly zvládá plnit jen obtížně. Upozorňuje na to analýza hlavního hygienika Vladimíra Valenty. Ten varuje, že vlády v minulých letech podcenily ochranu veřejného zdraví, a ta proto prochází až destruktivním vývojem. Za vážnou dnes označily situaci i zdravotnické odbory.
„On si to nikdo neuvědomí, dokud nedojde k určitým konkrétním situacím,“ říká předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková
„V poslední době se hodně hovořilo o výskytu černého kašle. Několik let se nemonitorovalo, jak to vypadá s populací, s jejím proočkováním, a najednou tu byla epidemie černého kašle, která si vyžádala peníze z veřejného zdravotního pojištění. Důsledky se dostavily po několika letech,“ vysvětluje.
O hygienické službě mluví předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková a předseda zdravotnického výboru PS Rostislav Vyzula
Dobrým příkladem bylo rychlé zvládnutí výskytu spalniček v Ústeckém kraji. „Hygienická služba vše zmonitorovala, našla zdroj, poučila všechny lidi, kteří se do výskytu se spalničkami dostali, proočkovala je a epidemie se zastavila hned v zárodku.“
Jako velký problém vnímá Žitníková úbytek zaměstnanců: „Dramaticky se snížily počty odborníků, kteří se hygieně věnují. Vnímáme to jako velký problém. Hygiena nedělá jen očkování a prevenci. Věnuje se také odběrům vzorků z ovzduší a různých staveb, zdravotnickým zařízením nebo hygieně práce.“
„Její úkoly jsou široké. Na plnění úkolů a předcházení nemocem a tomu, aby populace byla zdravá, je potřeba investovat finance.“
Od roku 2006 do roku 2012 přišla podle předsedy zdravotnického výboru sněmovny Rostislava Vyzuly hygienická služba o 900 milionů korun.
Platy pracovníků se snížily a chybí odborníci s lékařským vzděláním. Obor se stává neatraktivním, mladí lidé nepřicházejí. Technické i laboratorní vybavení je podle hlavního hygienika na velmi slabé úrovni.
„Stát by se měl nad zásadní redukcí financí zamyslet a pokusit se je postupně navýšit,“ dodává Vyzula.