Inspekce kvůli střevní infekci v Německu prověřuje zeleninu v obchodech
Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontroluje zeleninu v obchodech. Reaguje tak na nebezpečnou střevní nákazu, která se dál šíří Německem a už se objevila i v Dánsku. Zdrojem nákazy jsou podle prvních testů salátové okurky ze Španělska.
Michal Spáčil ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce Radiožurnálu potvrdil, že kontroloři se zaměřují právě na dovážené okurky, rajčata a listový salát.
„Kontrola má dvě základní složky. Jednak je potřeba zmapovat, kde se přímo tyhle konkrétní komodity a v jakém množství vyskytují. Potom samozřejmě odebrat vzorky a zjistit, jestli se v některém z nich vyskytuje tato infekce. Kontroly už začaly,“ upřesnil Spáčil.
Kvůli nebezpečné střevní bakterii je v Německu v kritickém stavu už nejméně 140 lidí, dva zemřeli. Podle šéfa výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin je jen otázkou času, kdy se bakterie rozšíří i do ostatních zemí Evropské unie. Střevní nákaza způsobuje krvavé průjmy.