Inspekce kvůli střevní infekci v Německu prověřuje zeleninu v obchodech

Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontroluje zeleninu v obchodech. Reaguje tak na nebezpečnou střevní nákazu, která se dál šíří Německem a už se objevila i v Dánsku. Zdrojem nákazy jsou podle prvních testů salátové okurky ze Španělska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelenina

Zelenina | Foto: Comstock Images

Michal Spáčil ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce Radiožurnálu potvrdil, že kontroloři se zaměřují právě na dovážené okurky, rajčata a listový salát.

„Kontrola má dvě základní složky. Jednak je potřeba zmapovat, kde se přímo tyhle konkrétní komodity a v jakém množství vyskytují. Potom samozřejmě odebrat vzorky a zjistit, jestli se v některém z nich vyskytuje tato infekce. Kontroly už začaly,“ upřesnil Spáčil.

Kvůli nebezpečné střevní bakterii je v Německu v kritickém stavu už nejméně 140 lidí, dva zemřeli. Podle šéfa výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin je jen otázkou času, kdy se bakterie rozšíří i do ostatních zemí Evropské unie. Střevní nákaza způsobuje krvavé průjmy.

Zbyněk Zykmund, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme