Pražská restaurace vydávala podle inspektorů hovězí z Česka a Austrálie za severoamerické

Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila další podnik, kde uváděli špatně původ hovězího masa. Tentokrát šlo o pražskou restauraci Grill Restaurant, U Michelského lesa – Grill Eat, s. r. o., a to hned u dvou jídel. Ve středu o tom informoval Radoslav Pospíchal ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Šlo o severoamerický hovězí Flap (pupek), u kterého z kontroly nabývacích dokladů a etikety na obalu suroviny vyplynulo, že zemí původu hovězího byla Austrálie, a severoamerický hovězí hamburger, opečené brambory, kde etiketa na obalu suroviny ukázala na český původ masa,“ informoval na webu inspekce Pospíchal.

‚Vytržené z kontextu.‘ Ministr Toman vysvětloval svá slova o restauracích s argentinským hovězím

Číst článek

Maso podle něj mělo zároveň prošlé datum použitelnosti. Po zjištění inspekce restaurace nabídku přeznačila a bylo s ní zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

„Běžně bereme od dodavatelů severoamerické maso, ale došlo k výpadku zásob. Vzali jsme proto rychle australské a české,“ řekl ČTK majitel restaurace David Hadrovský. Restaurace podle něj nestihla změnit název v jídelním lístku.

Případy z jiných měst

Podobné pochybení objevila inspekce už v pondělí. Šlo o královéhradecký podnik Mexita Hradec, kde se dělala argentinská roštěná z mladého býčka z hovězího z Brazílie. V Děčíně se nabízelo v Pizzerii Ciao – Ciao brazilské maso jako Carne di manzo – chlazené hovězí maso Argentina.

V Mariánských Lázních zjistili inspektoři klamání v restauraci s názvem National Restaurant, kde se carpaccio z jihoamerické hovězí svíčkové připravovalo z masa původem z Nizozemska.

Inspekce začala intenzivně kontrolovat restaurace, když vyšlo najevo, že v Polsku se dostávalo do oběhu hovězí z mrtvých či nemocných krav a že se potenciálně závadné maso dostalo i do zahraničí včetně Česka. Skandál propukl koncem ledna a od té doby inspekce provedla přes 1100 kontrol.

Státní inspekce uvedla, že pokračuje v intenzivních kontrolách do doby, než bude kauza s polským hovězím uspokojivě vyřešena.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme