Inspektoři EU prověří pražské potravináře

Inspektoři Evropské unie začnou dnes s prověrkou vybraných potravinářských závodů v Praze. Zítra se vydají na Plzeňsko, ve čtvrtek do středních Čech. Podniky, které navštíví, si vybírají kontroloři sami. Do pátku, kdy pětidenní mise skončí, mohou prověřit kolem patnácti provozů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

maso | Foto: Agroweb

Dvoučlenná inspekce si podle Státní veterinární správy hodlá prohlédnout závody na červené a bílé maso, zpracovatele zvěřiny a mlékárny. Při předchozí lednové misi evropští inspektoři namátkově prověřili několik desítek provozů a objevili přitom i některá nevyhovující pracoviště.

Jak Radiožurnálu řekl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben, kontroly nejsou předem ohlášené, provozy tedy nevědí, kam inspektoři půjdou. Konkrétní podniky si vyberou až na příslušných krajských veterinárních správách.

"Je docela pravděpodobné, že navštíví ten provoz, kde nějaká závada byla zjištěna. Nepředpokládáme ale, že by inspektoři zjistili nějaké závažní zjištění, které by vedlo k mimořádným veterinárním opatřením," uvedl Duben.

Pokud by kontrola zjistila vážné prohřešky proti unijním předpisům, mohla by Evropská komise v krajním případě přijmout vůči Česku ochranná opatření, tedy omezit přístup tuzemských potravin na evropský trh.

Na společný trh Evropské unie může od května dodávat asi čtvrtina tuzemských provozů na zpracování živočišných produktů. Jde o ty, které splnily standardy požadované pro zpracovatele s velkou kapacitou.

Zbytek může působit na místním trhu v rámci České republiky. Od poloviny loňského roku do konce letošního března veterináři uzavřeli kvůli nesplnění požadavků necelých 600 z celkových více než 4000 provozů.

Blanka Černá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme