Jídlo v nemocnicích nebývá pestré a obsahuje více soli, odhalili hygienici

Strava v jídelnách nemocnic nebo zařízeních sociálních služeb nebývá pestrá a často obsahuje více soli a špatný poměr živin. Odhalila to pilotní kontrola hygieniků ve 111 zařízeních. Výsledky dnes zveřejnil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocniční jídlo (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Stock.xchng

„Kontroly v reálu potvrdily, že strava v nemocnicích není příliš pestrá. Opakuje se velmi omezená nabídka zejména u snídaní a večeří, ve čtvrtině porodnických odděleních pacientky dostávaly jídlo s nedostatečnou energetickou hodnotou, zvýšeným obsahem soli nebo nesprávným poměrem základních živin,“ upřesnil Němeček.

K tomu ale ministr Němeček poznamenal, že i když člověku jídlo nechutná, neznamená to hned, že je špatné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kvalitě stravování v nemocnicích mluvili na Radiožurnálu hlavní hygienik Vladimír Valenta a šéfka Asociace nemocnic Jaroslava Kunová

„Ne vždycky to, že lidem ne úplně chutná jídlo v nemocnicích, je způsobeno tím, že jídlo nebylo dostatečně kvalitní. Mnozí z nás jsou zvyklí poměrně výrazně kořenit, solit a podobně, a to v nemocnicích, zvlášť u některých diagnóz není možné, protože jídlo je součást léčebného procesu,“ upozornil.

Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty se ale našly i případy, kdy bylo jídlo v pořádku. V takových zařízeních přistupovali k pacientům individuálně.

Ministerstvo zatím seznam nezveřejní

Seznam nemocnic a sociálních zařízení, které nevyhověly požadavkům, zatím ministerstvo zdravotnictví nezveřejnilo, protože šlo o první takto zaměřené kontroly, ve kterých chce dál pokračovat.

Výkonná předsedkyně Asociace nemocnic Jaroslava Kunová vidí cestu ke zlepšení v dobrém financování zdravotnictví, dobrém hospodaření nemocnic a v kvalitních stravovacích zařízeních. Nezbytný je i zájem všech zúčastněných - zaměstnanců jídelen, dietních sester i samotných lékařů.

„Jsou kuchyně, které jsou dobře vybavené, mají moderní přístroje, takže můžou vytvořit stravu pro pacienta, která je dietní a skutečně dobrá. Ale investice do nového stravovacího zařízení jsou veliké a některé nemocnice ani nejsou schopny z vlastních zdrojů to samy zainvestovat,“ upozornila Jaroslava Kunová ve vysílání Radiožurnálu.

V restauracích rozdány pokuty za skoro čtyři miliony

Hygienici se při kontrolách zaměřují také na restaurace a jídelny. Od ledna do dubna jich zkontrolovali v celé republice přes 7 tisíc, z toho jich 79 již zavřeli. Většina nevyhověla kvůli stavebním úpravám. Celkem majitelé za nedostatky zaplatili pokuty za téměř 4 miliony korun.

„Hlavní závady, které zjišťujeme, jsou otázkou provozní hygieny, osobní hygieny, špatného stavebně technického stavu, křížení čistého a nečistého provozu, manipulace s odpady nebo nedostatky v dokladování původu potravin,“ doplnil Valenta.

ČRo, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme