Každý rok neprojde testy polovina vzorků medu. Nastavují se cukernými sirupy nebo se zahřívají

Výrobci falšovaného medu jsou učenliví. V poslední době odkoukali metody potravinářské inspekce a daří se jim unikat pokutám. I přesto v testech neprojde rok co rok zhruba polovina vzorků medu. A důvody jsou stále stejné - medy jsou nastavené cukernými sirupy nebo je znehodnotí přílišné zahřívání.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včelí med (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zisk místo dobrého jména - volba, kterou podlehla řada výrobců potravin, medy nevyjímaje. Řada jejich producentů si totiž obstarala informace o tom, jakým způsobem inspektoři jejich výrobky testují, a dokonce státní orgány předběhla.

„Jedním z příkladů takového falšování je falšování složitějšími polygosacharidy, které jsou pro med cizí. Zde je potřeba používat takzvanou izotopovou analýzu, případně i jiné metody,“ potvrzuje Pavel Kopřiva ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kvalitě medu natáčela redaktorka Květa Moravcová

Medy takových výrobců sice nejsou zdraví škodlivé, ale zpravidla ztrácejí cenné látky, kvůli kterým medy většina z nás kupuje.

„Do medu nesmí být nic přidáváno ani odstraněno. Pokud zpracovatel medu použije medovou náhražku, tak by to měl správně zákazníkovi říct a cenově pak také ohodnotit nižší cenou, že se jedná o sirup s přídavkem medu,“ vysvětluje včelař Miloslav Peroutka.

Kvalitní med pozná zákazník například tím, že vezme lahev, otočí ji a část vzduchu pod víčkem, který tvoří vzduchovou bublinu, by měl jít správně velmi pomalu k otočenému dnu.

Ministr zemědělství chce zpřísnit kontroly potravin. Návrh projedná vláda

Číst článek

„Zajímavá je i velmi jednoduchá zkouška, že si vezmu lžičku medu a naleji med do studené vody. Pravý med se hned nerozpustí a jako takový klesá je dnu,“ doplňuje Miloslav Peroutka.

Podezřelé bývají pro včelaře medy, které netuhnou. Takzvaná krystalizace medu je totiž přirozená. Podle včelaře Peroutky je pravděpodobné, že takové medy obsahují vysokou hodnotu hydroxymetylfurfuralu. To je látka, která sice není jedovatá, ale se zvyšováním její hodnoty se snižují cenné látky v medu.

Dlouhá zima vzala některým včelařům až polovinu včel

Číst článek

„Nárůst té látky je velmi nepatrný. Velmi rapidní nárůst pak vzniká v důsledku přehřátí medu, což je velký nešvar. Aby zpracovatelé dokázali med snadno naplnit, tak ho hodně zahřejí,“ dodává včelař.

Potravinářská inspekce testuje medy po celý rok, od začátku toho letošního odhalila dalších 13 nevyhovujících vzorků.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme