Ke školnímu obědu děti nechtějí ryby ani luštěniny. Rády mají rajskou a špagety
Pro Italy jsou školní obědy zážitkem, v Anglii se o dobré jídlo dětí starají nejslavnější kuchaři. A v Česku? Někde prý stále zůstávají podivně umyté tácy a dlouhé fronty. Ale celkově to špatné není, byť třeba malí Rakušané jedí zdravěji než naše děti.
Kuchařky pražské Základní školy Františky Plamínkové během školního roku vaří pro 400 strávníků. Jídelníček s jejich pomocí sestavuje Alena Fencíková, vedoucí jídelny. Dětem a zaměstnancům školy nabízí dvě jídla denně.
„Dnes už je možnost objednat pro menší děti obědy po internetu, to znamená, že doma si v klidu s rodiči můžou vybrat. Zbytky jsou taky, ale není to už takové množství,“ říká Alena Fencíková a dodává:
„Jsme zvyklí v pondělí sestavovat jídelníček na další týden. Jídelníček sestavujeme tak, abychom na ten měsíc splnili spotřební koš.“ Tedy to, co má ideálně žák za měsíc sníst.
Školy ale málokdy do jídelníčku zařazují ryby a luštěniny. Děti na tato jídla prý nejsou z domova zvyklé. Když se jim ale sejdou obě potraviny, raději si vyberou rybu.
A zkušenosti inspektorů? Nabídka některých českých školních kuchyní je poznamenaná zastaralými normami a nejen jimi, tvrdí Alena Fürstová. „U těch ryb je to problém třeba i ceny.“
Školní jídelny budou soutěžit o nejlepší oběd. Uvařit ho musí za 34 korun
Číst článek
Bezkonkurenčně nejoblíbenější jsou naopak rajská s knedlíkem a potom také špagety.
Školní stravování může děti naučit mnoha věcem, třeba kultuře stolování. Ale také to, že pravidelná strava může být účinnou prevencí proti obezitě. A i přes nedostatky se některé školní jídelny proto nebojí soutěžit o nejlepší oběd. Vítěze se dozvíme odpoledne.