Kilo chleba stojí celiaka 100 korun. Pojišťovny na drahou dietu přispívají jen zlomek

Celiakie, tedy nesnášenlivost lepku, je nepříjemná a hlavně drahá nemoc. Léčit se dá jen bezlepkovou dietou, za kterou ale pacienti zaplatí až desetkrát víc než za běžnou stravu a zdravotní pojišťovny na ni přispívají jen málo. Přitom lidí s touto diagnózou v posledních letech přibývá. Podle statistik pojišťoven a lékařů je to v současné době zhruba jeden nemocný na 200 obyvatel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Toastový chleba, pečivo, plátky (ilustrační foto)

Toastový chleba, pečivo, plátky (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Třicetiletou Karolinu trápily bolesti břicha po jídle už od dětství. Na to, že má celiakii, přišli lékaři až v jejích 25 letech. Když drží dietu, je jí dobře. Zdraví se jí ale prodraží.

„Pečivo je nejdražší. Třeba dva rohlíky stojí od 387 do 66 korun, 400 gramů chleba stojí kolem 50 korun a kilo chleba už více jak 100 korun,“ vypočítává Karolína.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidí s celiakií v Česku přibývá, zdravotní pojišťovny ale na drahou dietu přispívají málo. Téma pro Věru Masopustovou

Bez diety to ale nejde, vysvětluje dětský gastroenterolog ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Pavel Frühauf.

„Má-li někdo celiakii, znamená to nula lepku celý život. I malý kontakt s lepkem může vést zase k recidivě, k oploštění střevní sliznice se všemi problémy.“

Bezlepková dieta je tedy pro celiaky životně důležitá, zdravotní pojišťovny obecně ale na ni moc nepřispívají. A když, tak to je vzhledem k nákladům málo.

Novinky o léčbě nesnášenlivosti lepku se dnes mohou lidé dozvědět v pražském Emauzském klášteře. Akci pořádá od devíti do 17 hodin Sdružení pro celiaky ČR. Na místě bude možné poradit se o nemoci s odborníky, připravená je i nabídka nových druhů bezlepkových potravin

„Celiaky, respektive děti a studující do 26 let podporuje Všeobecná zdravotní pojišťovna, která jim proplácí paragony za bezlepkové výrobky v hodnotě 6000 korun ročně. Je to jistá pomoc, nicméně bezlepková dieta podle propočtů výživových odborníků je o 3000 měsíčně dražší na jednoho celiaka,“ upozorňuje Blanka Rubínová ze Sdružení celiaků České republiky.

Zaměstnanecké pojišťovny připlácejí celiakům na dietu z programů fondu prevence. A tam podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Friedricha moc peněz není.

„Obvykle je to tak, že buď je tam přímý příspěvek a je tam taxativně uveden, anebo se jedná o fakultativní možnost. Potom si třeba maminka vybere, jestli raději vyčerpá příspěvek na očkování, anebo příspěvek na dietní složku stravy,“ vysvětluje Friedrich.

Zatím tedy může nemocným usnadnit život hlavně přístup k informacím. Například na webu Sdružení pro celiaky se dozvědí o tom, kde a za jakou cenu bezelepkové potraviny pořídit, a také to, na jaké výrobky si naopak dát pozor.

ČRo, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme