Kohoutková nebo balená aneb jakou vodu pít v restauraci
Balená bývá dražší. Kohoutková ovšem v kvalitě nezaostává. Vodárenské společnosti lobbují za nabídku kohoutkové vody v restauracích. Restauratéři se tomu nebrání, nechtějí ji ale zákazníkům rozlévat zdarma. Tématu se věnoval pořad Ozvěny dne Radiožurnálu. Dnešek je totiž Světovým dnem vody.
„Bude-li si host přát kohoutkovou vodu, měl by ji dostat,“ řekl v Ozvěnách dne generální sekretář Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Přidal ale, že stejně tak do gastronomie patří i vody balené, sycené. Kohoutková voda podle něj bez pochyby patří například ke kávě. „Nevidíme ale důvod k tomu, proč by ji měl host dostat zdarma,“ dodal. „To, že vám někdo přinese sklenici vody, tak to neznamená, že je to pro něj zadarmo,“ upozornil také.
Byť se v současné době nezpochybňuje kvalita kohoutkové vody, s jejím dodáním až na stůl v restauraci mohou být podle Stárka i tak problémy. Otázkou podle něj je, jak se voda dodistribuuje ze zdroje do restaurace.
Řada lidí navíc preferuje otevření lahve přímo až v době její konzumace. Lidé si také připlácejí, protože mají třeba oblíbenou značku balené vody.
Kvalitu kohoutkové vody brání ředitelka Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Miloslava Melounová. „Je stejně kvalitní jako jsou balené vody, je levnější a vždy čerstvá,“ uvedla v Ozvěnách dne.
„Kvalitu vody řídí požadavky normy na kvalitu dodávané vody a v posledních letech se kvalita podstatně zvýšila. Státní zdravotní úřad říká, že pouze jedno procento dodávané vody nesplňuje některý z ukazatelů, který je požadován,“ obhajuje kohoutkovou vodu Melounová.
„Veškeré provozní společnosti dodávají výsledky kontroly kvality vody v síti v jednotlivých městech na stránky měst a obcí a každý se může přesvědčit, jak kvalitní voda je dodávána kterým vodovodem,“ nabízí Melounová. Je také možné se s žádostí o rozbor obrátit na hygienickou stanici.
Pro kohoutkovou vodu hovoří v neposlední řadě další souvislosti šetření životního prostředí. Balená voda je při své výrobě nákladnější na energii, lidskou práci nebo posléze na likvidaci obalů.