Kontrola potravin v Česku není jednotná, ministerstvo zemědělství to chce změnit

Kontrola potravin by měla být jednodušší a kvalitnější. Usiluje o to ministr zemědělství Petr Bendl, který dnes představí návrh novely zákona o potravinách. Mimo jiné požaduje, aby měl kontroly pod palcem pouze jeho resort. Momentálně se o ně dělí s ministerstvem zdravotnictví.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uzeniny | Foto: Ladislav Bába

Třeba na farmářském trhu dnes kontroluje klobásy Státní veterinární správa, na zeleninu dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce a na čistotu hygienik.

Problém může být například s medem. Jako potravinu živočišného původu by ho měli zkontrolovat veterináři, a i když se to nesmí, přidávají se do něj rostlinné látky, takže by ho měli prověřit i zemědělští inspektoři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by se měla zlepšit kontrola nad potraviny, vysvětloval ministr zemědělství Petr Bendl v Ranním interview Radiožurnálu

Novela zákona o potravinách by měla tuto nejednotnost změnit, vysvětluje ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

„To znamená kontrolovat potravinu od jejího vzniku až po její distribuci nebo její prodej, nikoliv po její částečný prodej. Nejde jenom o kvalitu potravin, myšleno lihovin, ale jde také o kvalitu masa, například zvěřiny, kde cítíme jistá rizika, která bychom tímto rádi odstranili,“ uvedl.

Kontrola výroby, distribuce i prodeje, to vše by mělo být nově na ministerstvu zemědělství. S tím ale nesouhlasí resort zdravotnictví. Hygienici totiž kontrolují třeba také doklady o zdravotním stavu prodejců a tvrdí, že bez lékařů se to neobejde.

Bendlův úřad hodlá pod svůj dohled dostat veřejné stravování, které teď spadá pod hygieniky z ministerstva zdravotnictví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr zdravotnictví Leoš Heger objasnil, proč jeho úřad s navrhovanými změnami nesouhlasí

„My hygieně saháme na část jejích kompetencí. Navrhujeme, aby nám podřízené organizace nově prováděly úřední kontrolu v celém řetězci výroby a spotřeby potravin, tedy i v provozech stravovacích služeb otevřeného typu, v takzvané hostinské činnosti. Hygienické stanici zůstanou kompetence týkající se uzavřených typů hostinské činnosti, jako jsou například lázeňské objekty, školní zařízení a nemocnice,“ vysvětlil Bendl v Ranním interview.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ale považuje za nepřijatelné, aby jeho resort přišel v této oblasti o část pravomocí.

„Ve zpracování potravin hraje obrovskou roli jednak lidský faktor, takže tam je potřeba dohlížet nejenom na to, aby vstupní suroviny byly kvalitní, ale aby lidé, kteří s nimi zacházejí, znali, jak s tím mají zacházet, jak předcházet alimentárním infekcím a musí být také zdravé. Na to všechno hygienická služba dohlíží a dohlíží i na to, jak jsou stavěné ty provozy. To je velmi odborná zdravotnická činnost,“ poznamenal Heger ve vysílání Radiožurnálu.

Lenka Jansová, mta, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme