Krokodýlí maso zpestří český jídelníček, až dovolí EU

Milovníci kulinářských specialit si možná brzy pochutnají na pokrmech z jihomoravských krokodýlů. Patrně největší domácí chovy těchto exotických plazů jsou v Jevišovicích a Velkém Karlově na Znojemsku. Jejich porážka na jatkách zatím není možná. Brzy to má změnit nová ministerská vyhláška.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krokodýl nilský obývá pobřežní oblasti západního Madagaskaru | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Hans Hillewaert

„Jsou tady obě kategorie a je tady 32 kusů. Jsou tady jak pětiletí, tak sedmiletí,“ říká přímo v teráriu v Jevišoicích na Znojemsku ředitel Agra Jevišovice Antonín Kyjovský.

Tato společnost provozuje kromě zdejšího chovu ještě jeden větší ve Velkém Karlově. V obou chovech pak drží 209 kusů krokodýla nilského ve věkové kategorii věkové sedmi a pěti let.

Krokodýly nebylo u nás dosud možné porážet a následně zpracovávat. Ještě letos to má změnit vyhláška ministerstva zemědělství. Pro Agro Jevišovice to podle ředitele Kyjovského znamená po letech konečně možnost snížit stav zvířat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co bude znamenat ministerská vyhláška, povolující porážku krokodýlů na maso, zjišťoval na jižní Moravě Vladan Dokoupil

S dalším chovem krokodýlů na porážku tady prozatím nadále nepočítají.

„Do budoucna se chceme zabývat pouze chovem pro agroturistické účely. Zvířata z hlediska klimatických podmínek nevykazují kladnou ekonomiku a ani se nedá od toho kladná ekonomika bez nějakých velkých investic očekávat,“ shrnuje důvody Antonín Kyjovský.

Na trh by se tak mohlo dostat maso ze sta až sto padesáti jihomoravských krokodýlů. Zkušenosti s přípravou i konzumací exotického druhu masa má například šéfkuchař hotelu International v Brně Miroslav Husák. Krokodýlí maso si prý dovede představit na rautech a ve vícechodových menu jako exotickou specialitu pro ty, kteří ho také chtějí zkusit.

„Nějak mě neuchvátilo, ale ani neurazilo. Taková představa masa: když si dáte do pusy kousek kuřecího, kousek tresky a sépie a promícháte to. To znamená – opravdu vnímáte spíš čich rybiny, chuť kuřecího nebo králičího nebo nějakého jemnějšího masa. A tuhost je závislá na kusu,“ přibližuje pochoutku Miroslav Husák.

Vyhláška ministerstva zemědělství o porážení krokodýlů na jatkách nyní čeká na notifikaci od evropské komise

Vladan Dokoupil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme