Kuchyňské odpady do veřejné kanalizace nepatří, stěžují si odborníci

Kuchyňské odpady do veřejné kanalizace nepatří. Odborníci si neustále stěžují, že lidé vyhazují do záchodu zbytky jídla nebo olejů. Ty pak ucpávají odpadní trubky. Jejich vyčištění stojí desetitisíce.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opravená čistírna odpadních vod v Nepomuku | Foto: Plzeňský kraj

Zkušenosti s ucpanou odpadní trubkou má paní Julie, která bydlí v panelovém domě.

„Sousedka hodila do záchodu kus masa, byl to zbytek napůl rozmražený, protože se jí zdál špatný. Odpadní trubka se ucpala a samozřejmě sousedi pod ní s tím měli problém a další v řadě ještě o patro níž,“ říká Julie.

Nakonec musela přijet odborná firma, která potrubí vyčistila. Celé to stálo 15 tisíc korun a peníze šly z fondu oprav.

Podle ředitelky Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Miloslavy Melounové měla sousedka paní Julie ještě štěstí. Opravu totiž obvykle platí ten, kdo závadu způsobil:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké problémy způsobují kuchyňské odpady v kanalizaci, zjišťoval redaktor ČRo Zbyněk Zykmund

„Pokud je to v rodinném domku, platí vlastník domu. Pokud je to v bytovém domě, platí to vlastník bytového domu, a pokud on si nezjistí, kdo byl příčinou této závady, tak to zaplatí všichni nájemníci.“

Velké množství pevného odpadu a tuků do kanalizace nepatří:

„Všechno toto se zanáší v části kanalizace, kde jsou malé spády, a způsobuje to tyto problémy. Dále jsou to problémy na čistírnách odpadních vod. Především v malých lokalitách, kde jsou malé čistírny,“ vysvětluje Melounová.

Podle agrárního analytika Petra Havla lidé do záchodů a dřezů vyhazují opravdu všechno možné:

„To současné chování většiny domácností, kdy do záchodu nebo do dřezu spláchnou de facto cokoli, co nějakým způsobem souvisí s jídlem, a nejen to. Je to jakási historická reminiscence, které se ještě většina lidí nezbavila.“

Chybí větší osvěta

Problém je podle Havla v malé informovanosti lidí: „To, co by se skutečně změnit mělo, je větší osvěta spotřebitele, protože on to v řadě případu opravdu neví.“

Například tuky a oleje bychom měli shromažďovat v pevně uzavíratelných nádobách a nosit je do sběrných dvorů nebo speciálních kontejnerů. Ty ale moc často k vidění nejsou.

Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme