Kvalita potravin klesá, 15 procent jich neprošlo testy
Kvalita potravin se v Česku snižuje. Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce v loňském roce zjistila nízkou kvalitu u patnácti procent výrobků. Přibývá případů, kdy se obchodníci snaží zákazníka vědomě ošidit.
Šéf inspekce Jakub Šebesta označil za alarmující především výsledky testů vín. U jednoho vzorku dokonce zjistili 73 procent přidané vody. Nejhorší je situace u burčáků, které jsou lehce falšovatelné.
Častým prohřeškem je u vína také falšování původu. Někteří vinaři vyrobili nápoj z dovezených hroznů, na etiketě ho pak označovali jako moravské víno.
Velmi špatná je také kvalita džemů. Výrobci často nahrazují ovocnou složku cukrem. V jednom případě byl podíl ovocné složky pouze 15 procent, přestože deklarovaný obsah na obalu byl 40 procent.
Ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka v poledních Ozvěnách dne
„V takovém případě už nikdo neobstojí s tvrzením, že jde o nějakou odchylku nebo technologickou nekázeň. Tady byl cíleně a vědomě klamán spotřebitel,“ zdůraznil Šebesta.
Velmi špatně dopadly také laboratorní zkoušky masných a rybích výrobků, medu a ořechů. Inspekce může viníkům udělit pokuty až do výše 5 miliónů korun. Účinnější je ale podle Šebesty zveřejnění hříšníků v médiích.
„Spotřebitel na tato zjištění reaguje a výrobek přestane kupovat. Z toho mají větší strach než z milionové sankce,“ konstatoval šéf inspekce Jakub Šebesta.
Při kontrolách kvality potravin inspektoři SZPI loni zkontrolovali celkem 3571 šarží. Předpisům nevyhovělo 536 z nich.