Kvalita potravin klesá, 15 procent jich neprošlo testy

Kvalita potravin se v Česku snižuje. Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce v loňském roce zjistila nízkou kvalitu u patnácti procent výrobků. Přibývá případů, kdy se obchodníci snaží zákazníka vědomě ošidit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

utopenci

utopenci | Foto: Eva Odstrčilová

Šéf inspekce Jakub Šebesta označil za alarmující především výsledky testů vín. U jednoho vzorku dokonce zjistili 73 procent přidané vody. Nejhorší je situace u burčáků, které jsou lehce falšovatelné.

Častým prohřeškem je u vína také falšování původu. Někteří vinaři vyrobili nápoj z dovezených hroznů, na etiketě ho pak označovali jako moravské víno.

Velmi špatná je také kvalita džemů. Výrobci často nahrazují ovocnou složku cukrem. V jednom případě byl podíl ovocné složky pouze 15 procent, přestože deklarovaný obsah na obalu byl 40 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka v poledních Ozvěnách dne

„V takovém případě už nikdo neobstojí s tvrzením, že jde o nějakou odchylku nebo technologickou nekázeň. Tady byl cíleně a vědomě klamán spotřebitel,“ zdůraznil Šebesta.

Velmi špatně dopadly také laboratorní zkoušky masných a rybích výrobků, medu a ořechů. Inspekce může viníkům udělit pokuty až do výše 5 miliónů korun. Účinnější je ale podle Šebesty zveřejnění hříšníků v médiích.

„Spotřebitel na tato zjištění reaguje a výrobek přestane kupovat. Z toho mají větší strach než z milionové sankce,“ konstatoval šéf inspekce Jakub Šebesta.

Při kontrolách kvality potravin inspektoři SZPI loni zkontrolovali celkem 3571 šarží. Předpisům nevyhovělo 536 z nich.

Igor Maňour, Květa Moravcová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme