Kvalita školních jídelen se stále zlepšuje

Jistě si pamatujete doby, kdy jste ve školní jídelně seděli u stolu s ne moc valně vypadajícím jídlem, nad vámi stála učitelka s přísným výrazem. A kontrolovala, jestli pokrm ze lžíce či vidličky opravdu skončí ve vašich ústech.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd | Foto: Tomáš Adamec

Tyto doby snad již pominuly a kvalita školních jídelen se zvedá. Přispět k tomu má i celostátní soutěž školních jídelen o nejlepší oběd, jejíž finálové klání dnes hostila základní škola Chelčického v Praze 3.

Podle výsledků soutěže se děti nejlépe najedí v základní škole Na Výsluní v Uherském Brodě. Vyhrála polévka z míchaných luštěnin s uzeným tofu, zapečené rybí filé se zeleninou a tvarohový krém s ovocným přelivem s müsli.

Manažerka projektu Žij zdravě Ivana Fodorová, která je jednou z organizátorek soutěže, ve Světě o deváté připomněla, že ve školních jídelnách se stravuje až 80 procent dětí. „Když jsme se ptali, zda jim chutná, byly odpovědi většinou negativní. Chodí tam většinou z donucení, protože musí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Manažerka projektu Žij zdravě Ivana Fodorová, která je jednou z organizátorek soutěže ve Světě o deváté

Negativně děti hodnotily například pokrmy z luštěnin. Odborníci na výživu se přitom ve školních jídelnách setkávají často se zdravou a velice pestrou stravou, na kterou nejsou děti z domova zvyklé. „Jídla jim připadají divná a nechutnají jim.“

Podle Fodorové se kvalita ve školních jídelnách zlepšuje. „V dnešním finále předvádějí jídelny z celé České republiky výborná jídla.“

Jídelny měly připravit polední menu za použití velmi neoblíbených luštěnin a ryb. „Cílem je motivovat ostatní školní jídelny, aby připravovaly jídla z těchto surovin. Aby dětem chutnalo a dostávaly pestrou, zdravou stravu.“

Fodorová také poznamenala, že v porotě jsou i známí kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina a vítězné jídelny získají peněžní poukázky na vybavení kuchyně.

Ryba nebo luštěnina

Alena Strosserová, členka správní rady Společnosti pro výživu v Ozvěnách dne připomněla, že klání podnikají v rámci kampaně proti dětské obezitě. „Hlavním tématem bylo, aby menu obsahovalo rybu nebo luštěninu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Alena Strosserová, členka správní rady Společnosti pro výživu v Ozvěnách dne

„Základním požadavkem také bylo, aby se jídlo přihlášené do soutěže běžně vyskytovalo na jídelním lístku i jídelny.“ Ve finále je několik základních škol, dvě střední a také jídelna dětského domova v Písku.

Alena Strosserová poznamenala, že výběr finalistů byl velmi obtížný, předložené receptury byly velmi lákavé. „Školní jídelny vaří oběd do 27 korun včetně polévky a moučníku.“

Milan Kopp, Lenka Jansová, Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme