Letní grilování stojí za zvýšeným počtem pacientů infekčního oddělení

V létě se zvyšuje počet pacientů, kteří jsou hospitalizováni kvůli střevním potížím. Důvodem bývá špatné skladování nebo nedostatečná úprava masa. Rizikové je zejména letní grilování, kdy lidé sundají maso z grilu příliš brzy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbecue a grilování

Barbecue a grilování | Foto: Corel GALLERY

Bakterie salmonelózy se také mohou množit ve vejcích, tedy v salátech, pomazánkách nebo dresinku s majonézou.

Zástupkyně primáře infekčního oddělení pardubické nemocnice Jana Adamčíková potvrzuje, že v létě pacientů s vážnými průjmy přibývá.

„V létě pacienty se salmonelózou máme. I nyní určitě dva, tři na oddělení leží. Salmonelóza patří k typickým průjmovitým bakteriálním onemocněním v České republice,“ říká.

Další průjmovité bakteriální onemocnění je kampylobakterióza.

„Té je v současnosti více než salmonelóz. Ale je to v podstatě podobné, projevuje se to podobně. I přenos je podobný, přes potravu nebo závadnou vodu,“ popisuje lékařka.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme