Letošní klání školních jídelen vyhrálo kuře a la bažant pražského učiliště U Krbu

Už po čtvrté se školní jídelny střetly v soutěži o nejlepší jídlo. Zadáním bylo uvařit zdravé a chutné jídlo tak, aby zaujalo hlavně děti. Hlavní surovinou tříchodového menu se letos stala drůbež.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd | Foto: Tomáš Adamec

Vítězem se stalo kuře a la bažant z kuchyně pražského učiliště U Krbu. „Byl to jeden z favoritů, protože to bylo opravdu zvláštní, nová technologie, opravdu zajímavé. Určitě patřil mezi favority,“ říká ředitelka soutěže Alena Strosserová.

Zajímavých úprav se ale v soutěži sešlo mnohem víc. „Například Masové kuličky upravované pod bodem varu, paličky na medu, mleté maso plněné růžičkovou kapustou. Bylo opravdu z čeho vybírat a rozhodování bylo velmi těžké,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka soutěže Alena Strosserová v Ozvěnách dne.mp3

Pro účast v soutěži musí jídelny splnit několik podmínek. Jednou z nich je, že se přihlášené jídlo musí pravidelně objevovat na jídelním lístku dané jídelny a zároveň patřit k nejoblíbenějším z nabídky.

„Jídlo se dále muselo vejít to školního limitu jídelny a směly se přihlásit jen jídelny zařazené do sítě škol,“ doplňuje Strosserová.

V porotě zasedly včetně dospělých i dvě děti, žáci ze Základní školy Chelčického v Praze. Svými názory dokázaly ostatní členy komise často šokovat. „U jídel, u kterých si dospělý mysleli, že dětem chutnat nebudou, tak chutnaly, takže často byla rozhodnutí překvapivá pro obě strany,“ vysvětluje ředitelka soutěže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ve Stalo se dnes

Počet přihlášených jídelen se rok od roku zvyšuje.

„Začínali jsme se 45 jídelnami a letos jich bylo už přes 90. Zájem je i ze strany nadřízených orgánů, letos nás zaštítilo ministerstvo školství a Magistrát hlavního města Prahy,“ potvrzuje Alena Strosserová.

Levné obědy

Školní jídelny jsou v současnosti nucené vařit především levně. Kompletní menu často nesmí překročit limit 34 korun. Otázkou zůstává, jestli se z těchto peněz dá pro děti uvařit kvalitní jídlo.

„Já si myslím, že se dá uvařit relativně slušný oběd, ale základní otázka je, proč se má jíst za 34 korun. Myslím, že každý rodič by měl mít peníze na jídlo pro své dítě a tvrdit, že to musí být zrovna jen 34 korun, mi přijde divné,“ říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

„Ale nechci říct, že se to tak nedá udělat. Jen to není úplně snadné a při dnešních cenách potravin je to otázka opravdu toho, co jsou vedoucí jídelen schopni namíchat, jak jsou kreativní, a jaké schopnosti mají lidé, kteří v jídelnách vaří,“ dodává oblíbený moderátor pořadů o vaření.

Jana Vondráčková, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme