Lidé by se při výběru kapra měli řídit selským rozumem, radí odborník
V celé zemi přibylo před Vánoci zhruba dva tisíce míst, kde se dá koupit živý kapr. Prodejce kontrolují inspektoři Krajské veterinární správy. S problémy se setkávají jen mimořádně.
Při prodeji kaprů se kontrolují potřebné dokumenty, hygienické podmínky nebo původ a nakládání s vánoční rybou. Předepsaný je i správný způsob zabití kapra.
„Kapr je omráčen nějakým těžším a tupým předmětem ranou na temeno hlavy a potom jsou mu přeťaty cévy a nervy za hlavou pod skřelemi,“ popsala veterinární inspektorka Zdeňka Neubauerová.
Reportáž Jiřího Fremutha z kontroly prodeje kaprů v Hradci Králové v Odpoledním Radiožurnálu.mp3
Podle statistiky zájem o ryby v České republice v posledních letech stoupá. Průměrný Čech jich sní ročně necelých šest kilogramů. Většina z toho jsou ale mořské ryby.
Ředitel Státní veterinární správy Milan Malena připomíná, že při výběru kapra se mají lidé řídit selským rozumem.
„Že bychom zjišťovali nějaké zásadní nedostatky při prodeji kaprů, to se říct nedá, a přesto některá doporučení pro ty, co nakupují, jsou – aby se soustředili na to, zda není příliš porušen povrch toho kapra, to znamená nějaké odřeniny, odpadané šupiny, a nedej bože, aby byl potažen slizem, což svědčí o tom, že podmínky pro uchování kapra nejsou v pořádku,“ uvedl Milan Malena.
S nedostatky se mnohem častěji setkává Česká obchodní inspekce. Její lidé hlavně kontrolují, zda prodejci zákazníka neokrádají.