Lidé by se při výběru kapra měli řídit selským rozumem, radí odborník

V celé zemi přibylo před Vánoci zhruba dva tisíce míst, kde se dá koupit živý kapr. Prodejce kontrolují inspektoři Krajské veterinární správy. S problémy se setkávají jen mimořádně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prodej ryb

Prodej ryb | Foto: Ladislav Bába

Při prodeji kaprů se kontrolují potřebné dokumenty, hygienické podmínky nebo původ a nakládání s vánoční rybou. Předepsaný je i správný způsob zabití kapra.

„Kapr je omráčen nějakým těžším a tupým předmětem ranou na temeno hlavy a potom jsou mu přeťaty cévy a nervy za hlavou pod skřelemi,“ popsala veterinární inspektorka Zdeňka Neubauerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jiřího Fremutha z kontroly prodeje kaprů v Hradci Králové v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Podle statistiky zájem o ryby v České republice v posledních letech stoupá. Průměrný Čech jich sní ročně necelých šest kilogramů. Většina z toho jsou ale mořské ryby.

Ředitel Státní veterinární správy Milan Malena připomíná, že při výběru kapra se mají lidé řídit selským rozumem.

„Že bychom zjišťovali nějaké zásadní nedostatky při prodeji kaprů, to se říct nedá, a přesto některá doporučení pro ty, co nakupují, jsou – aby se soustředili na to, zda není příliš porušen povrch toho kapra, to znamená nějaké odřeniny, odpadané šupiny, a nedej bože, aby byl potažen slizem, což svědčí o tom, že podmínky pro uchování kapra nejsou v pořádku,“ uvedl Milan Malena.

S nedostatky se mnohem častěji setkává Česká obchodní inspekce. Její lidé hlavně kontrolují, zda prodejci zákazníka neokrádají.

Eva Presová, Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme