Lidé mohou využívat nové kontejnery na použitý olej. V Česku jsou jich zatím stovky

Češi můžou nově třídit i použitý olej například z fritovacích hrnců. Speciálních černých popelnic s hnědým víkem jsou po republice zatím stovky. Mimo jiné na Praze 2, Českých Budějovicích nebo na Ostravsku a Olomoucku. Recyklací pomohou předcházet usazování tuků v potrubích a kanálech. Právě tam totiž často končí olej z domácností nebo restaurací.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Popelnice na sběr použitých olejů (např. z fritovacích hrnců) na Praze 2 | Foto: Veronika Hlaváčová

Kanalizační šachta jen několik metrů pod zemí na pražské Malé Straně nevypadá úplně vábně. Její stěny jsou totiž pokryté nánosem nečistoty.

„Jsou to tuky, co se vypouští z okolních restaurací. V domácnostech to samé - všechno se to splachuje do odpadu a tady usazuje, což se nemá. Ani to moc hezky nevoní," popisuje Jaroslav Kaicher z Pražských vodovodů a kanalizací.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi jsou zvyklí třídit hlavně plastové láhve, noviny a sklo. Jak je to ale s recyklací použité oleje, na který v Česku existuje až stovka kontejnerů? Zjišťovala reportérka Veronika Hlaváčová

„Nánosy způsobují zbytky jídla a přepálený olej. Během pár měsíců se to tady usadí a ucpe se to úplně tuky. Musíme to čistit čtyřikrát až pětkrát do roka."

dřezu nebo odpadu by se vedle olejů neměly vylévat zbytky jídel nebo odpady z kuchyňských drtičů.

Černých popelnic s hnědým víkem na sběr potravinářského oleje jsou po Česku zatím stovky. Surovinu pak dál zpracovává třeba čáslavská firma, kterou vede Ivan Dědek. Po vyčištění se hodí třeba jako mazací olej do strojů.

„Například pro biosložky, to znamená do motorových paliv. Dále se využije třeba v dřevařském průmyslu, kde se používá na mazání například pil či katrů,“ vysvětluje Ivan Dědek.

Od restaurací nebo od sběrných dvorů získávají zpracovatelské firmy použitý potravinářský olej většinou za odvoz, od větších společností ho pak vykupují.

Kanalizace zanesená olejem | Foto: Veronika Hlaváčová

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme