Lidé se kvůli zdražování vajec vracejí k chovu slepic

Stále více lidí žijících na vesnici se vrací k chovu slepic. Vadí jim cena vajec, která se za poslední týdny zvýšila v řadě obchodů až na dvojnásobek. Výrazně vyšší zájem o chov slepic už zaznamenali i jejich prodejci.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chovatelka slepic Marie Dvořáková ze Dvorců u Jihlavy | Foto: Lucie Maxová

Například ve firmě jihlavského prodejce nosnic Libora Baráka už ani nestíhají zvedat telefony, prodej se jim zvýšil od začátku roku dvojnásobně. Zatímco dříve rozváželi tisíc nosnic týdně, teď to jsou až dva tisíce.

„Možná je to také díky vyšší ceně vajec. Možná je to tím, že byla zvláštní zima ­– nejdříve bylo teplo, potom byly kruté mrazy, slepičky přestaly snášet a teď je hezky a hospodyňky zjistily, že jim slepičky nenesou a chtějí vajíčka,“ míní Libor Barák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé kvůli stále rostoucím cenám vajec znovu nakupují slepice, zjistila redaktorka Květa Moravcová

Největší zájem o slepice mají důchodci a mladí lidé, nejméně má naopak zákazníků ve středním věku. „Máme zákazníky dvojího druhu – jsou to staří lidé na vesnici, kteří klasicky chovají, a potom máme mladé lidi, kteří se přestěhovali z města na venkov,“ říká Barák.

Marie Dvořáková ze Dvorců u Jihlavy chová slepice už 30 let. Nejenže jí dělají radost, ale prý se to v dnešní době i vyplatí. „Teď mají být ještě zdražená vajíčka a nejsou přece ani tak kvalitní. Jsme rádi, že slepičky máme,“ říká důchodkyně, která na své zahradě chová sedm slepic.

Náklady na chov jsou podle ní jen minimální. „Ráno dostávají brambory se šrotem a vitamíny, odpoledne pšenici se směsí. Metrák pšenice stojí 350 korun a směs 230 korun. Měsíčně je to asi 150 vajíček,“ spočítala Marie Dvořáková.

Podle jihlavského prodejce nosnic je výhodou vlastního chovu právě jistota původu a kvality vajec. „Víte, co těm slepičkám dáte, čím je nakrmíte a potom víte, co jíte,“ uvádí Libor Barák.

Rostoucí náklady velkochovů

Vajíčka z domácího chovu jsou levnější hlavně kvůli méně přísným veterinárním podmínkám. Zatímco velké firmy musejí chovat slepice ve větších a lépe vybavených klecích, malí chovatelé jsou toho ušetřeni.

„Při chování slepic nesmí docházet k týrání, musí mít dostatek vody a krmiva i výběh,“ upřesňuje ředitel Státní veterinární správy Milan Malena.

Vejce | Foto: Reuters

Zatímco cena šesti vajec od domácích slepic dosahuje průměrně několika korun, v obchodě stojí stejný počet vajec kolem 40 korun. A podle předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmové jejich cena ještě poroste, nejen kvůli Velikonocům.

„Máte nějaké výrobní náklady, které jsou vyšší, než bývaly. Zvyšují se ceny energií. Spojilo se moc věcí dohromady, kdyby nebylo DPH a všechny další věci, tak by třeba nebyl až takový nárůst ceny,“ míní Tůmová.

Přesto se podle odborníků nedá očekávat, že by malí chovatelé ohrozili velké firmy. O slepice stejně jako o každá jiná zvířata je totiž třeba se starat a zdaleka ne každý má čas, možnost či chuť se do chovu pustit.

Lenka Jansová, Květa Moravcová, Lucie Maxová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme