Lidový dům chce nástin programového prohlášení vlády

Sociální demokraté znovu vyzvali trojkoalici, aby ve čtvrtek večer nebo nejpozději v pátek ráno představila alespoň nástin programového prohlášení vlády. Pokud bude blízké takzvanému desateru předvolebních závazků ČSSD, jsou připraveni uvažovat o podpoře koaliční vlády ODS, lidovců a zelených.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

L. Zaorálek, J. Paroubek a M. Hašek

L. Zaorálek, J. Paroubek a M. Hašek | Zdroj: ČTK

ČSSD dala trojkoalici podmínku: pokud nedostane do pátečního rána reálný návrh jak chtějí koaliční strany propracovat programové prohlášení nové vlády, nebude ČSSD dál uvažovat o podpoře kabinetu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.

Kolice už ČSSD nabídla, že programové prohlášení vlády by mohlo přesně kopírovat desatero slibů sociálních demokratů. "Chceme vědět, jak těch deset bodů chtějí zajistit. Pokud to nebude zpracováno, končí to pro nás," upozornil dosluhující premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Vzájemné výzvy k jednání

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach vyzval ODS ke konstruktivnímu jednání: "Vzhledem k tomu, že trojkoalice a její hlavní architekt povolebního uspořádání Mirek Topolánek, který je pověřen panem prezidentem Klausem, neučinil žádné kroky, tak vyzýváme trojkoalici k politickému realismu a konstruktivnímu jednání a zároveň jsme připraveni participovat na odblokování situace."

Místopředseda Petr Nečas však připomíná, že ODS stále trvá na tom, že od sociálních demokratů chce znát přesné okolnosti, za kterých by vláda koalice mohla získat podporu ČSSD: "Občanská demokratická strana vyzývá ČSSD, aby předložila seznam jasných podmínek, za kterých je ochotná tolerovat nebo umožnit vznik vlády tvořené ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. ODS je připravena, třeba okamžitě, zasednout k jednacímu stolu a dohodnout se na komplexním řešení politické situace. ODS žádná jednání s ČSSD neukončila ani nepřerušila," připomněl Nečas.

Poslance čeká pátá volba předsedy sněmovny

Poslanecká sněmovna se v pátek pokusí už popáté zvolit svého předsedu. Kandidují Lubomír Zaorálek za ČSSD a za koalici lidovec Jan Kasal. Ani jeden z nich ale zřejmě nemá dostatečnou podporu. Volba tak opět hrozí krachem. Vše závisí na tom, jak dopadne dohoda koalice s ČSSD.

Do hry může vstoupit Senát

Senátoři v nynější patové situaci chtějí co nejdřív přijít s návrhem ústavního zákona, který by umožil rychlejší cestu k předčasným sněmovním volbám. Předseda horní komory Parlamentu Přemysl Sobotka z ODS Radiožurnálu potvrdil, že o svolání mimořádné schůze Senátu rozhodne nejspíš už příští týden. A to na základě písemné žádosti skupiny senátorů z ODS, lidovců a nezávislých.

Jde o to, že dosavadní způsoby, jak rozpustit sněmovnu jsou poměrně zdlouhavé. Právě nový ústavní zákon by měl prezidentovi umožnit, aby se souhlasem nadpoloviční většiny všech poslanců a za situace, kdyby vláda podala demisi, dolní komoru rozpustil. Vysvětlil Radiožurnálu šéf Senátu Přemysl Sobotka.

Nový ústavní zákon, umožňující rychlejší cestu k předčasným volbám, poslanci od Senátu už jednou před časem dostali. Nebyli proti - žádali jen jeho dopracování.

Milan Kopp, Vít Dvořák, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít