Luxusní restaurace se otevřely široké veřejnosti

Večeře v nejlepších českých restauracích za 250 korun? Za takovou cenu ochutnají vybrané pokrmy návštěvníci patnácti podniků, které se zapojily do projektu Grand Restaurant Festival. Restaurace nabídnou od 15. ledna do 15. února speciální menu za velmi výhodné ceny. Myšlenkou je zpřístupnit luxusní gastronomii široké veřejnosti.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svíčková k obědu | Foto: Jan Rosenauer

Do Grand Restaurant Festivalu se zapojí 15 nejrůznějších, povětšinou pražských podniků, které vybral organizátor festivalu a současně vydavatel pravidelného průvodce po tuzemských restauracích Pavel Maurer. Jsou mezi nimi ty nejdražší podniky, ale i restaurace, kde večeře obvykle nepřijde na několik tisíc korun. Své kuchařské umění předvede v rámci festivalu například italská restaurace Aromi, restaurace Bellevue, hotel Alcron, Francouzská restaurace v Obecním domě, restaurant V zátiší nebo La Degustation.

Přehrát

00:00 / 00:00

Grand Restaurant Festival představuje Naďa Bělovská

Pavel Mauerer připomíná, co všechno budou moci lidé v průběhu ledna a února v těchto podnicích ochutnat: "My jsme požádali 15 nejvýznamnějších nebo nejlepších restaurací, aby udělaly tři degustační ochutnávky. Jedna je svíčková na smetaně, protože to považujeme za národní pokrm a chceme podporovat myšlenku dobrých lokálních jídel. Druhá je mistrovský kousek šéfkuchaře, aby se také oni mohli předvést, co dělají krásného a třetí je nejlepší jídlo od maminky."

Co si pod mistrovským kouskem šéfkuchaře a jídlem od maminky představit, upřesňuje šéfkuchař hotelu Alcron Roman Paulus, který se do tohoto zimního kulinářského festivalu také zapojil: "V restauraci La Rotonde nabízíme filet z candáta s houbovým kubou, potom svíčkovou na smetaně a zapečené tvarohové palačinky. V naší druhé restauraci Alcron nabízíme filátko z mořského jazyka s mušlovou omáčkou, hovězí svíčkovou s uzenou bramborovou kaší a bezový dortík."

Menu: Mladý kohoutek na víně nebo křepelka na medovině

Také nabídka ostatních restaurací je zajímavá. Kromě svíčkové, které budou servírovat všechny restaurace povinně jako jedno z nabízených jídel, budou moci lidé ochutnat mladého kohoutka na víně, hanojské tygří krevety, pečenou křepelku na medovině nebo grilovaného candáta se sépiovými nudlemi.

Všechny tyto speciality budou v rámci festivalu nabízeny za jednotnou cenu. Její výše se bude odlišovat pouze podle toho, co všechno si budou chtít návštěvníci vybraných restaurací dát, upřesňuje Pavel Maurer:

"To nejlevnější menu, základní ochutnávka je 250 korun a ta zahrnuje jedno jídlo z těch tří a jednu minerálku. Mezi tím je škála dvou jídel, kombinace více vína, piva nebo více vody a jde to na nahoru až do 600 korun. Největší objednávka je za 600 korun, kde vám ta restaurace poskytne tři degustační meníčka od všech těch třech jídel a k tomu půl litru vína a dvě minerálky. Zajímavé na tom je, že tuto degustační ochutnávku jsme koncipovali spíše jako bonus. Nejvíc, 50 % lidí, si objednává právě toto. V průměru odhadujeme, že to je o 30 - 40 % nižší cena, než normálně zaplatíte. Někdy bych řekl, že to je i víc."

Výhodná cena znamená dobrou propagaci

To, že jde pro návštěvníky o finančně výhodnou nabídku, potvrdila Rádiu Česko i Petra Pospěchová, redaktorka Hospodářských novin, která se kvalitu českých restaurací pravidelně hodnotí: "Pokud je srovnáme s běžnými cenami ve většině restaurací, které se do té akce zapojily, tak si myslím, že pro hosty rozhodně výhodné jsou."

Tratit na nižších cenách ale nemusí ani samotné restaurace, protože jako doplňuje šéfkuchař hotelu Alcron Roman Paulus, pro ně to bude dobrá propagace: "Slibujeme si to, že se na nás přijde podívat co nejširší publikum, které potom zpětně bude navštěvovat naše restaurace častěji, protože zjistí, že to je tak úžasný zážitek, že mu nebude moct odolat."

Podle Pavla Klicpery z agentury CzechTourism, která festival propojila s národním projektem Czech Specials, je pro restauratéry dobré také netradiční načasování festivalu: "V těchto měsících, kdy zrovna Česká republika nepraská ve švech, co se týče přílivu návštěvníků, tak tímto je netradiční a uvidíme, jak se osvědčí a kolik si získá příznivců."

Kvalitní restaurace pro širší okruh veřejnosti

O tom, že Nový kulinářský festival by mohl zpřístupnit kvalitní restaurace širší veřejnosti, je přesvědčena i Petra Prospěchová, které ale zároveň připomíná, že na seznamu vybraných 15 restaurací chybí některé jedničky na českém gastronomickém trhu jako například vyhlášená restaurace hotelu Four Seasons Allegro.

"Spousta lidí má třeba ostych vůči známým restauracím nebo má strach, že by to bylo finančně náročné s tohle je typ akcí, který je může přitáhnout a ostychu zbavit."

Rezervace jen po internetu

Všichni, kdo chtějí speciality českých šéfkuchařů za zvýhodněné ceny ochutnat, si dopředu musí udělat rezervaci po internetu. Při ní si dopředu vyberou nejen menu, ale i také den a hodinu, kdy do restaurace přijdou. A aby to jednotlivé podniky příliš nezatěžovalo a systém fungoval automaticky, připravili organizátoři pouze internetovou registraci, vysvětluje Pavel Maurer:

"Pokud se někdo chce zúčastnit, tak je to uděláno tak, že se musí rezervovat na internetových stránkách, musí dojít na stránky a tam už ho to nanaviguje. On si vybere den, který se mu hodí, vybere si restauraci, která se mu líbí, vybere si jedno ze třech hlavních jídel a řekne, jestli chce jenom jedno jídlo, nebo jestli chce dvě jídla dublovaná anebo jestli chce tři ochutnávky malé, jestli k tomu chce víno nebo vodu, nebo to dostává automaticky a pak už si to jenom zarezervuje. Systém mu vygeneruje jedinečný kód, on převodem, kartou nebo jakýmkoli elektronickým způsobem to zaplatí a pak už přijde jenom s tím kódem do restaurace, tam ho ukáže a má prostřeno."

Celkem je v rámci Grand Restaurant Festivalu k dispozici 30 000 míst pro všechny, kteří chtějí přijít služby českých top restaurací vyzkoušet.

Marián Vojtek, Naďa Bělovská, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme