Majitelé pálenic vylučují, že by se od nich mohl dostat mezi lidi jedovatý metanol

Podzim patří pálenicím, protože kořalka připravená z vlastního ovoce chutná prostě jinak. Tentokrát se ovšem v pálenicích nemluví jenom o dobré úrodě a vysoké spotřební dani na alkohol, ale také o ostravském případu otravy metylem. Paliči a pěstitelé se shodují, že v solidní pálenici se nic takového nemůže stát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pálenice v Jílovém u Prahy

Pálenice v Jílovém u Prahy | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Pálenici v Jílovém u Prahy má pod palcem provozní Kamil Kutina. O příčinách smrti lidí na Ostravsku, kteří vypili nekvalitní alkohol, má jasno.

„Oni museli vyloženě vypít jenom metylalkohol někde zřejmě z nějaké cisterny. Domácí pálenkou by se neotrávili, i kdyby ji pálili doma, protože alkohol funguje jako protijed,“ vysvětluje.

V palírně Radlík si zakládají na tom, že kdo si sem co doveze, to si také časem vybere ve formě kořalky. Musí si ale počkat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Lubomíra Smatany z pálenice v Jílovém u Prahy na Radiožurnálu

Zákazník Jan Novotný má i svoji teorii, jak se mohli lidé na Ostravsku otrávit.

„To pili z nějakého vagónu, to vytočili. To víte, že jo. Z vagónu si natáhli metylalkohol. To podle mě z lihovaru nemůže být. To je nějaký průmyslový líh nebo něco. Nevěřím tomu, že z ovoce může být tohle,“ říká.

Jako každý správný hospodář Kamil Kutina radí, aby si lidé kupovali kořalku a nechali si pálit svoje výpěstky pouze v osvědčených pálenicích.

Ľubomír Smatana, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme