Majitelé pálenic vylučují, že by se od nich mohl dostat mezi lidi jedovatý metanol

Podzim patří pálenicím, protože kořalka připravená z vlastního ovoce chutná prostě jinak. Tentokrát se ovšem v pálenicích nemluví jenom o dobré úrodě a vysoké spotřební dani na alkohol, ale také o ostravském případu otravy metylem. Paliči a pěstitelé se shodují, že v solidní pálenici se nic takového nemůže stát.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pálenice v Jílovém u Prahy | Foto: Ľubomír Smatana

Pálenici v Jílovém u Prahy má pod palcem provozní Kamil Kutina. O příčinách smrti lidí na Ostravsku, kteří vypili nekvalitní alkohol, má jasno.

„Oni museli vyloženě vypít jenom metylalkohol někde zřejmě z nějaké cisterny. Domácí pálenkou by se neotrávili, i kdyby ji pálili doma, protože alkohol funguje jako protijed,“ vysvětluje.

V palírně Radlík si zakládají na tom, že kdo si sem co doveze, to si také časem vybere ve formě kořalky. Musí si ale počkat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Lubomíra Smatany z pálenice v Jílovém u Prahy na Radiožurnálu

Zákazník Jan Novotný má i svoji teorii, jak se mohli lidé na Ostravsku otrávit.

„To pili z nějakého vagónu, to vytočili. To víte, že jo. Z vagónu si natáhli metylalkohol. To podle mě z lihovaru nemůže být. To je nějaký průmyslový líh nebo něco. Nevěřím tomu, že z ovoce může být tohle,“ říká.

Jako každý správný hospodář Kamil Kutina radí, aby si lidé kupovali kořalku a nechali si pálit svoje výpěstky pouze v osvědčených pálenicích.

Ľubomír Smatana, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru