Malé jednorázové množství dioxinů lidem neuškodí

Do Česka se dostalo 4500 kilogramů německého vepřového s možným obsahem rakovinotvorného dioxinu. Maso se zřejmě zpracovalo v jídelnách Středočeského a Ústeckého kraje. Vepřové se k nám dostalo na přelomu loňského a letošního roku a lidé ho už zřejmě snědli.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na závitky použijeme kvalitní maso z jeleního hřbetu.Nejen že výtečně chutná, ale i jeho tepelná úprava je krátká. Můžete ale použít i hovězí nebo vepřové maso. | Foto: Ivana Šuláková

Podle lékařky Ireny Kudrnovské ale dioxin v malém a jednorázovém množství neškodí.

„Pokud je množství dioxinu malé, nebo je to pouze jednorázově, není nutné se jakkoliv bát,“ řekla Irena Kudrnovská.

Vyvolat rakovinu může dioxin, pokud ho jíme opakovaně a ve větším množství. Josef Duben ze Státní veterinární správy ale slibuje další kontroly, i když přísnější opatření nebude Česko vůči Německu zavádět, stejně jako Evropská unie.

„Počítáme s dalším vyšetřováním vzorků ze zásilek, které směřovaly z potenciálně problematických území Německa,“ uvedl Josef Duben.

Veterináři už zakázali prodej dvou set tisíc kusů vajec z Německa, u kterých byl špatně uvedený jejich původ.

Květa Moravcová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme