Plošné kontroly polského hovězího považuji za nadstandardní, říká agrární analytik Petr Havel

České ministerstvo zemědělství zavedlo plošné kontroly polského hovězího masa. Poláci taková opatření považují za přehnaná, podobný názor zastává i agrární analytik Petr Havel. Ten ve Dvaceti minutách Radiožurnálu mimo jiné připomíná, že taková opatření mohou vytvářet bariéru v obchodu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hovězí maso nakrájíme na menší kostičky, vepřové na větší kostičky (různé velikosti kvůli délce vaření masa)
Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s agrárním analytikem Petrem Havlem o salmonele a zavedením plošné kontroly polského hovězího masa

„Je potřeba vědět, že se v jednom vzorku ze 150 odebraných vzorků z polských zásilek našla salmonela,“ říká s tím, že v takové situaci je potřeba informovat spotřebitele, snažit se dohledat zboží, zesílit kontroly na určité partie zboží.

„A to by mělo stačit. V okamžiku, kdy se na veškeré polské maso uvalí nějaká administrativní mimořádná opatření, tak je otázka, a to asi bude posuzovat EU, jestli to je, nebo není za hranou. Protože je to něco, co vytváří bariéru v obchodu,“ říká s tím, že plošné kontroly považuje za nadstandardní.

Petr Havel se na druhou stranu nedomnívá, že by mezi Polskem a Českem došlo k obchodním válce, protože by na tom prodělaly obě dvě strany. Konkurenční boj také začal už dříve, a nikoliv jenom s Polskem.

Češi rádi nakupují za nízkou cenu

A nakolik v celé věci hraje fakt, že čeští spotřebitelé rádi nakupují výrobky za co nejnižší ceny? „Myslím si, že ze všech možných signálů, možností a impulsů je tento důvod nejzásadnější,“ vysvětluje.

Český spotřebitel totiž preferuje nízkou cenu, a tak se sem z Polska, které je nejlevnějším výrobcem potravin, vozí hodně zboží. „Je to hodně o naších lidech,“ uzavírá.

Marie Bastlová, prh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme