Medu bude letos méně, ale bude kvalitnější. Na vině jsou chybějící včely i sucho

Včelaři letos vyprodukují méně medu. Na vině je především kolísavé jarní počasí. Ještě koncem března totiž silně mrzlo a matky ve včelstvech kvůli tomu nekladly vajíčka. Po oteplení se včelstva začala rozvíjet pomaleji než květiny.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Med (ilustrační foto) | Foto: PollyDot | Zdroj: Pixabay | CC0 Creative Commons,©

V době květu ovocných stromů nebo řepky při cestách pro nektar chyběla celá jedna generace včel. Hmyz totiž může létat pro nektar až tři týdny potom, co se vylíhne z vajíčka. Rostliny letos navíc neměly mnoho nektaru kvůli suchu, doplňuje regionální Deník, který zprávu přinesl.

Více medu a delší život. Včelám může pomoci zelená řasa chlorella, zjistili náhodou čeští vědci

Číst článek

Podle včelařů a zpracovatelů ale letošní med bude kvalitní. Milan Špaček ze společnosti Medokomerc vysvětluje, že pokud je snůška nektaru slabší, bývá med chuťově plnější. Oproti běžným ročníkům totiž obsahuje směsi nektarů z více rostlin.

Za kvalitu medu si ale lidé budou muset připlatit. „Letos český med vyjde se všemi náklady ve výkupu o 15 procent dráž,“ řekl Špaček.

Pražský med bývá kvalitnější

Na venkově včelaři prodávají kilogram medu za 150 až 180 korun. V Praze bývá ještě o něco dražší, mimo jiné proto, že bývá kvalitnější. Velkoměstské včely totiž pro nektar létají do parků a na okrasné květiny. K jejich ošetření zahradníci na rozdíl od zemědělců na venkově nepoužívají pesticidy a herbicidy.

Podle Augustina Uváčika z pražské městské organizace Českého svazu včelařů ale zákazníci dokonce ušetří. Včelaři totiž chtějí peníze získat rychle a med prodávají brzy po jeho vytočení. „Kdyby si jej schovávali na Vánoce, nebo dokonce na předjaří, mohli by za něj dostat 200 korun, v Praze i více,“ vysvětlil.

Vendula Vrbová, bej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme