Měsíční Grand restaurant festival začne v jídelním vozu Pendolina

Ode dneška můžete po celý měsíc ochutnávat lahůdky v luxusních českých restauracích za dostupné ceny – začíná populární Grand restaurant festival. Do jeho třetího ročníku se zapojilo 63 podniků ve 20 městech po celé zemi. Festival zahajuje gastronomickým výletem pendolina, neboli „mňam vlaku“, z Prahy do Olomouce.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Grand Restaurant Festival | Foto: František Ortmann

„Ráno nasedneme se zájemci, kteří totálně vyprodali jídelní vůz. V jídelním voze ochutnáme nové menu, které připravuje tým šéfkuchařů, aby pozvedli gastronomii v tomto dopravním prostředku. V Olomouci navštívíme tři vybrané restaurace,“ přibližuje první akci pořadatel festivalu, milovník dobrého jídla Pavel Maurer.

Na festivalu můžete ochutnat například mušle sv. Jakuba zprudka pečené ve slanině na milánském rizotu, husí stehno se švestkovou omáčkou nebo vepřovou panenku v houbové krustě. Jako dezert vám nabídnou tvarohové knedlíčky s kokosem a čokoládou nebo nadýchané ořechové noky.

„Je to velmi zajímavý zážitek nejenom gastronomický, ale i společenský, protože často jsou ty restaurace v nádherném prostředí, mívají krásný interiér, nádhernou atmosféru,“ uvádí Maurer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Organizátor festivalu Pavel Maurer popisuje cestu gastronomickým vlakem do Olomouce

Festivalu se účastní prvotřídní podniky včetně luxusních, jakými jsou například Alcron a Bellevue v Praze nebo grandhotel Pupp v Karlových Varech.

Je mezi nimi i nejlépe hodnocená restaurace loňského roku – pražská Terasa U Zlaté studně. Její šéfkuchař Pavel Sapík chystá pro návštěvníky tříchodové menu.

„Studený předkrm jsme udělali mousse z uzeného úhoře doplněný carpacciem z červené řepy a křepelčím vajíčkem, trošku créme fraiche, takového nakyslého, aby to doplnilo. Potom je hlavní chod, to je tradiční česká svíčková, a potom máme dezert, to jsou domácí povidlové tašky s ořechy, přepuštěným máslem a zakysanou smetanou,“ láká.

Pro objednání se stačí zaregistrovat

Až do 15. února si můžete zajít na festivalová menu v cenách od 200 do 600 korun, připravovat je bude také absolutní česká kuchařská špička. K ní jistě patří šéfkuchař pražské La Verandy Radek David, který pravidelně boduje na našich i mezinárodních soutěžích.

„Bude to kachní paštika, hruškový kompot, portské želé a omáčka z červeného vína. Jako druhý chod bude dušený daněk s karlovarským knedlíkem, praženými mandlemi a kořenovou zeleninou a jako desert bude pečený krém mražený, takzvaný cremoso, s mandlovou žmolenkou a čokoládovou zmrzlinou,“ popisuje svoji nabídku.

Účast na festivalu je lehce proveditelná – je potřeba se zaregistrovat na www.grandrestaurantfestival.cz, kde je nabídka, co restaurace vaří.

„Můžete si napsat, který den tam chce jít, kolik lidí, přesně se nabízejí časy, kdy je to volné, nabídne to, jakým způsobem se provede platební transakce a vygeneruje to unikátní kód, se kterým přijdete do restaurace, kde už o vás vědí,“ informuje Maurer.

O festivalu bude Radiožurnál hovořit také v Ranním interview v 8.50 s organizátorkou Monikou Maurerovou.

Pavla Dluhoschová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme