Ministerstvo zemědělství chce rozdělit potraviny do tříd podle jakosti

Vyznat se v nabídce potravin na tuzemském trhu není zrovna jednoduché. Jednotlivá balení sice obsahují informace o složení výrobků nebo nutriční hodnotě, ovšem ne jednotné. Orientaci komplikují i často malá písmena. Ministerstvo zemědělství chce proto rozdělit vybrané potraviny do tří tříd podle jakosti, aby si zákazníci mohli rychle vybrat zboží, které odpovídá jejich představám o kvalitě a ceně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maso (ilustrační foto)

Maso (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Tyto informace si už dnes mohou lidé přečíst například u ovoce nebo zeleniny.

Ministerstvo zemědělství už jedná se zpracovateli masa a mlékárenskými firmami.

„Zkoumáme všechny komoditní skupiny. Samozřejmě primárně se jedná o výrobky, které nejsou harmonizovány na úrovni Evropské unie, to jsou zejména masné výrobky a dále můžeme uvažovat například i o pekařských výrobcích. V podstatě v delším časovém horizontu o všech zpracovaných výrobcích a potravinách,“ říká Jindřich Fialka z ministerstva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory Miroslav Koberna uznává, že čeští zákazníci se podle dosavadního značení potravin orientují špatně

Realizace tohoto návrhu v praxi by ale byla podle ředitele pro programování a strategii Potravinářské komory Miroslava Koberny velmi náročná, výrobků jsou totiž desetitisíce. Bylo by prý potřeba vytvořit novou legislativu a standardy, opatření by se navíc týkalo i výrobků z dovozu.

„Někde by muselo být stanoveno, jak bude do které třídy zařazen. Takže buď bychom museli mít zpátky nějaké ČSN na každý výrobek, nebo by to muselo být ošetřeno v nějakých vyhláškách. Ale v podstatě by musel být každý výrobek jednoznačně zařaditelný do určitě kvalitativní třídy a to si myslím, že je téměř nemožné,“ vysvětluje.

Spotřebitelé se mohou částečně orientovat podle značek kvality potravin jako Klasa, Regionální potravina nebo Český výrobek.

„Problém spíše je, že spotřebitel se u spousty potravin nedozví zemi původu, nedozví se, kdo ji vlastně vyrobil, což je problém evropské legislativy, a je tam ještě jeden problém, a to že se hlavně u mléčných a masných výrobků velká část prodává v pultovém prodeji. Tam už se spotřebitel nedozví prakticky nic,“ upozorňuje Koberna.

Státní veterinární správa má ode dneška zveřejňovat na internetu výsledky kontrol potravin. Podle Koberny by ale bylo přehlednější, kdyby ministerstvo sjednotilo všechny informace na svém webu.

Lenka Jansová, Veronika Sedláčková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme