Do Česka se dostalo polské hovězí maso nakažené salmonelou. Podle ministerstva šlo o 700 kilogramů

Stát zavádí od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před uvedením na trh. Důvodem je zjištění veterinářů, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa, které bylo skladováno ve středních Čechách u společnosti Frost Logistics, obsahovalo bakterie salmonely. Nyní se zkoumá, zda se prodalo koncovým zákazníkům. Na mimořádném briefingu to oznámil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Video Praha (Aktualizováno: 17:42 20. 2. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzorky z masa odebírali veterináři v minulém týdnu, ve středu přišly výsledky.

„Maso od příjemce zásilky putovalo k několika dalším odběratelům. Státní veterinární správa nyní u těchto subjektů prošetřuje, zda již bylo spotřebováno. Z prodeje stažené maso bude neškodně odstraněno v asanačním podniku,“ řekl Toman.

135 kilogramů ve skladu Makra

Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst: Zlínského kraje, Brna, Olomouce, Pohořelic a Kozomína, kde jsou další sklady. Odtud se mohlo maso podle veterinářů dostat dál. V jednom případě šlo maso i na Slovensko, do Lehoty pod Vtáčnikom. Část nejspíš stále zůstává ve skladech, uvedli veterináři.

Nakažené maso objevili veterináři taky ve skladu obchodního řetězce Makro. Radiožurnálu to řekl ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Podle mluvčí společnosti Makro Romany Nýdrle bylo 135 kilogramů masa určeno k dalšímu zpracování. Firma ho už začala stahovat.

Unijní inspektoři našli na polských jatkách ‚řadu nesrovnalostí‘. Varšava má informovat o nápravě

Číst článek

„Z tohoto produktu vyrábíme polotovar, který si objednali zákazníci ze sektoru Horeka, takže my víme, komu to zboží šlo. Většina zboží byla zachycena v distribučním centru a v tuhle chvíli informujeme dva zákazníky, o kterých víme, že si zboží převzali. To bude staženo a zlikvidováno,“ uvedla mluvčí Nýdrle.

Dovozce z holdingu Agrofert

Dovozce nakaženého hovězího Firma Animalco z holdingu Agrofert odmítá, že by k nákaze došlo její vinou a sama se cítí poškozená. Jak Radiožurnálu řekl ředitel společnosti Juraj Šeketa, maso už začali stahovat od zákazníků.

Agrofert bude chtít po polském dodavateli náhradu škody. „Zvažujeme kompletní zastavení jakéhokoli dovozu masa z Polska,“ sdělil Radiožurnálu mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Výsledky dalších kontrol veterinární správa ještě čeká, zatím šlo o první nález masa z Polska se salmonelou od spuštění zvýšených kontrol po zjištění podezřelých praktik na jatkách v Mazovském vojvodství.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Poláci nemají žádné informace

Šéf polské veterinární správy Paweł Niemczuk serveru iROZHLAS.cz sdělil, že polskou stranu dosud oficiálně o věci nikdo neinformoval.

Pražský hotel nabízel české hovězí jako australské, odhalila kontrola inspekce

Číst článek

„Dozvěděl jsem se to z médií, nebyl nám poslán Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), nemáme ani RASFF informační, ani varování. Cestou administrace nemáme žádnou informaci, mám jen informace z médií,“ řekl Niemczuk. Vyjádření českého ministra dál komentovat odmítl.

Toman přitom ve středu odpoledne uvedl, že Státní veterinární správa o nálezu informovala prostřednictvím Systému rychlého varování Evropskou komisi i polské dozorové orgány.

Na počátku byla reportáž z jatek

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Do Česka bylo vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů.

Veterináři již dříve uvedli, že maso z problémových polských jatek, které šlo do Prahy, v sobě nemělo salmonelu. Už dříve vyloučili přítomnost veterinárních léčiv, smyslově bylo také v pořádku. Nyní příchozí maso z těchto jatek nepocházelo.

Výběr hlavních událostí kolem dovozu hovězího masa z problematických polských jatek:

27. ledna - Polská televize TVN24 odvysílala reportáž, ve které popsala podezřelé praktiky na jatkách v Mazovském vojvodství na východě země. Na nich poráželi zjevně nemocné kusy dobytka, které přivážely nákladní vozy takřka výhradně večer za tmy. Viditelně zkažené části jejich masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali okolo 15 kusů nemocného dobytka.

28. ledna 2019 - Český ministr zemědělství Miroslav Toman jednal o problému s polským protějškem Krzysztofem Ardanowským, kterého požádal o oficiální informace. Státní veterinární správa (SVS) se obrátila na polské orgány s žádostí o informaci, zda závadné maso mohlo zamířit do ČR.

29. ledna - Polské dozorové orgány informovaly české ministerstvo zahraničí, že maso z podezřelých jatek nebylo vyvezeno do zahraničí, tedy ani do ČR. Jatka, kterých se kauza týká, byla uzavřena a dělají se v nich kontroly.

30. ledna - Slovenská veterinární a potravinářská správa uvedla, že maso z jatek porážejících nemocné krávy dostali tři podnikatelé na východě země. České ministerstvo zemědělství informovalo, že polské maso mířilo do šesti zemí Evropské unie a že podle polské strany se do ČR nedostalo.

31. ledna - Šéf polské veterinární správy Pawel Niemczuk oznámil, že se ze země vyvezlo 2,7 tuny hovězího masa z jatek, kde se porážely nemocné krávy. Maso se dostalo do deseti zemí EU včetně Francie, Švédska nebo Finska, Česká republika mezi nimi podle Niemczuku nebyla.

1. února - Ministr Toman řekl, že se maso z problematických polských jatek dostalo i do ČR. Zhruba 300 kilogramů hovězího se objevilo v Praze, Varnsdorfu, Novém Bydžově a Kostelci nad Labem. Toman také řekl, že nevěří polskému systému veterinární kontroly, protože se informace od něj měnily. Ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád uvedl, že maso nemusí být závadné, ale zpracovávalo se v závodech, kam šla i problematická zvířata. Podle informací Evropské komise byly skandálem vedle Polska, ČR nebo Slovenska zasaženy Německo, Francie, Španělsko, Estonsko, Finsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Švédsko a Portugalsko.

2. února - Podle SVS se polovina z dodávky problémového masa, které se dostalo do ČR, vrátila zpátky do Polska, nebo byla zadržena ve skladu obchodníka.

3. února - Polská jatka, na kterých byly poráženy nemocné krávy, byla vyřazena ze seznamu závodů, jež mají povoleno prodávat svou produkci.

4. února - Mluvčí SVS Petr Vorlíček oznámil, že ze zhruba 300 kilogramů hovězího masa z problematických polských jatek, které se dostalo do ČR, se 137 kilogramů prodalo spotřebitelům nebo restauracím. Ministr zemědělství Toman zopakoval, že ČR zvažuje zákaz dovozu hovězího masa z Polska. Do Polska přijeli inspektoři EU, aby vyšetřili podrobnosti skandálu. Aféra už měla dopad na polský vývoz, ceny hovězího z Polska začaly výrazně klesat.

5. února - Ministr Toman telefonicky jednal s polským kolegou Ardanowským. Ten mu řekl, že polská jatka budou pod stálým kamerovým dohledem, změna bude schválena do konce března. Zároveň skončí praxe, kdy mohli státní inspektoři delegovat dozor na jatkách na soukromé veterináře.

6. února - Toman řekl, že některé pražské restaurace, které odebíraly hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské. Ministr také prohlásil, že v pražské restauraci U Moťáka bylo v rámci prošetřování kauzy polského hovězího nalezeno 31 kilogramů masa označeného za české, podle SVS u masa nebylo možné dohledat původ a datum zamražení, proto veterináři rozhodli o jeho likvidaci. Podnik se cítí poškozen a zvažuje právní kroky vůči ministerstvu zemědělství.

7. února - V mase z problematických polských jatek nebyla v ČR zjištěna zdraví nebezpečná salmonela. Následné kontroly Státní veterinární správy (SVS) ale odhalily, že některé pražské restaurace vydávají polské maso za české.

8. února - Po kontrolách téměř 1300 jatek Evropskou komisí polský ministr zemědělství Ardanowski řekl, že inspektoři nezaznamenali nějaká dramatická odhalení.

20. února - Ministr Toman oznámil, že stát zavádí od 21. února kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího dovezeného z Polska. Důvodem je zjištění veterinářů, že asi 700 kilogramů polského hovězího, které bylo skladováno ve středních Čechách u společnosti Frost Logistics, obsahovalo bakterie salmonely.

Adéla Davidová, haf, Tereza Chlubná, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme