Na horách se ještě lyžovat dá

I přes oteplení na českých horách nabízejí Krkonoše ideální podmínky pro zimní sporty i turistiku. O prvním únorovém a také prázdninovém víkendu se rozjely i všechny lanovky a vleky. Sněhu je v Krkonoších stále dost. Na hřebenech 140 cm, v horských střediscích kolem 70. Teploty se pohybují kolem nuly, je jasno, slunečno. Uklidnil se i nárazový vítr posledních dní a polevuje i ledovka z povrchu většiny cest.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lyžařský vlek | Foto: Jan Rosenauer

Pro dobrou viditelnost jsou otevřeny i rozhledny na Černé Hoře a na Žaném a dobře upraveny standardní běžecké tratě v Harrachově na Benecku, na Mísečkách i v okolí Pece pod Sněžkou. Kvalitně připravit se podařilo i U-rampu svatopetrského skiareálu, kde dnes pokračuje český pohár ve snowboardingu.

Sněhové podmínky v Krušných horách jsou vynikající. Člen Horské služby z Božího Daru Pavel Hrnčíř pro Český rozhlas uvádí další podrobnosti: "Klínovec jezdí, všechno v provozu, má 80 cm sněhu, všechno upravené, všechny vleky jezdí. Boží dar a Neklid, všechno v provozu, všechno upravené, od třiceti do 40 cm sněhu. Stopy už jsou upravené způlky, protože už to často nejde. Teplota je hodně nad nulou, tady je 5 stupňů, níž je kolem 7, je jasno a bude asi svítit sluníčko."

Teplé počasí posledních dnů se výrazně podepsalo na kvalitě i množství sněhu na našich horách. O situaci v západočeské části Šumavy informuje Marcel Maxa z Horské služby na Špičáku. "Na Šumavě zůstává na hřebenech asi 85 až 90 cm sněhu. Sníh je tvrdý, přemrzlý. Přes den se pohybují teploty kolem 15 stupňů. Momentálně je jasno. Stopy běžecké jsou upravovány v rámci sněhových podmínek. Sjezdovky jsou na to, že ubylo sněhu, dobře upravované. Snažíme se nafrézovávat sníh i ze strany, aby nebyly fleky."

Markéta Kaclová, Eliška Pilařová, Jana Mertová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme