Na pulty se vrátil tvrdý alkohol, obchodníci řeší, co s načatými lahvemi

Obchodníci a restauratéři mohou opět nabízet tvrdý alkohol, ale jen za určitých podmínek - musí být vyroben před rokem 2012 nebo mít takzvaný rodný list. Datum výroby alkoholu mohou obchodníci a barmani doložit například svým účetnictvím. Tam by mělo být uvedené, kdy lihoviny koupili.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na pulty se po dvou týdnech vrací prověřený tvrdý alkohol | Zdroj: ČTK

Další možností je požádat výrobce o dohledání čísla šarže z kolku. Už otevřený alkohol by měli prodejci zlikvidovat a to podle zákona o odpadech. Jeho znění najdou na internetových stránkách úřadů. Výjimkou jsou akorát drahé lihoviny, které si mohou nechat otestovat v laboratořích.

„Samozřejmě je to škoda, co se týče nás, tak jsou to tisícové položky. Načaté láhve nemůžu samozřejmě podle zákona vylít do potoka nebo do záchodu,“ říká majitel jednoho z barů v ostravské Stodolní ulici.

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera za TOP 09 budou inspektoři kontrolovat i to, jestli už otevřený alkohol bary přece jen nerozlévají.

„Jestliže bude nalezen alkohol, který neodpovídá etiketě lahve, což je možno zjistit zejména u alkoholu, který je kontaminován rezidui po denaturaci lihu, které jasně indikují nelegální alkohol, tak v takovém případě bude obchodník postižen,“ říká ministr Heger.

Prodejcům hrozí i obvinění z obecného ohrožení.

Václava Marešová, Jana Jeckelová, Ivana Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme