Na pulty se vrátil tvrdý alkohol, obchodníci řeší, co s načatými lahvemi
Obchodníci a restauratéři mohou opět nabízet tvrdý alkohol, ale jen za určitých podmínek - musí být vyroben před rokem 2012 nebo mít takzvaný rodný list. Datum výroby alkoholu mohou obchodníci a barmani doložit například svým účetnictvím. Tam by mělo být uvedené, kdy lihoviny koupili.
Další možností je požádat výrobce o dohledání čísla šarže z kolku. Už otevřený alkohol by měli prodejci zlikvidovat a to podle zákona o odpadech. Jeho znění najdou na internetových stránkách úřadů. Výjimkou jsou akorát drahé lihoviny, které si mohou nechat otestovat v laboratořích.
„Samozřejmě je to škoda, co se týče nás, tak jsou to tisícové položky. Načaté láhve nemůžu samozřejmě podle zákona vylít do potoka nebo do záchodu,“ říká majitel jednoho z barů v ostravské Stodolní ulici.
Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera za TOP 09 budou inspektoři kontrolovat i to, jestli už otevřený alkohol bary přece jen nerozlévají.
„Jestliže bude nalezen alkohol, který neodpovídá etiketě lahve, což je možno zjistit zejména u alkoholu, který je kontaminován rezidui po denaturaci lihu, které jasně indikují nelegální alkohol, tak v takovém případě bude obchodník postižen,“ říká ministr Heger.
Prodejcům hrozí i obvinění z obecného ohrožení.