Nejlepší českou restaurací je pražská Terasa U Zlaté studně

Známe nejlepší restauraci v Česku. V žebříčku Grand Restaurant se na první příčce umístila pražská Terasa U Zlaté studně. Přehled nejkvalitnějších restaurací pro rok 2012 bude od zítřka k dostání v knihkupectvích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Maurer

Pavel Maurer | Foto: Anna Duchková | Zdroj: Český rozhlas

Je pravidlem i v zahraničních anketách, že se na nejvyšších místech žebříčků objevují ty nejdražší restaurace. Můžou si zaplatit nejdražší šéfkuchaře, suroviny. Podle zakladatele ankety Grand Restaurant Pavla Maurera to však nemusí být pravidlem.

„V žebříčku TOP 10 po stránce jídla, interiéru nebo atmosféry nejsou vždycky ty nejdražší. V hodnocení kvality jídla jsou vedle sebe restaurace, které mají jídlo za 300 a za 1000 korun,“ upozorňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zakladatel ankety Grand Restaurant Pavel Maurer byl hostem Dopoledního Radiožurnálu

Chytří lidé jsou ochotni platit více peněz za kvalitní jídlo. „Někdo se rozhodne, že to, co strká do své pusy, žaludku a těla má být kvalitní, protože to ovlivňuje jeho život,“ říká Maurer.

Zatímco dříve se objevovaly mezi nejlepšími deseti téměř výhradně pražské restaurace, v poslední době jsou úspěšné i podniky z jiných měst. V letošním žebříčku například zabodovaly restaurace z Brna nebo Poděbrad. Maurer to považuje za velký úspěch.

Kvalitu restaurací v malých obcích samozřejmě omezuje malá kupní síla.

Navzdory tomu, že během 15 let se česká gastronomie neustále zlepšuje, upozorňuje Pavel Maurer na dvě důležité překážky: slabou kreativitu kuchařů a restaurací a neúctu ke kvalitním surovinám.

Nikola Bojčev, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme