Nejvíc závadných potravin k nám přichází z Polska, Německa a Slovenska
Špatná hygiena nebo třeba nedostatečná úprava - i to může mít za následek, že se v jídle nakonec objeví nebezpečné bakterie. Jen letos odhalili veterinární kontroloři salmonelu v kuřecím mase, listérii v sýru nebo třeba těžké kovy v sardinkách. Šlo o zhruba stovku závadných potravin za zahraničí. Nejvíc jich pochází z Polska, Německa a Slovenska.
Práce inspektora není zrovna jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Kontrola skladu masa je toho důkazem.
Pro procházku mrazákem je zapotřebí teplé bundy s kožešinou a speciální pomůcky jako například tužky, která píše v mrazu. Teplota se na některých místech pohybuje kolem nuly, jinde zase kolem minus 25 stupňů.
Ve vysokých regálech jsou stovky krabic s masem - od vepřového, hovězího až po divočinu. Zdeněk Císař z veterinární správy namátkou vybírá hovězí maso a otevírá krabici.
Kontroloři letos odhalili víc než stovku závadných potravin ze zahraničí. O téma se zajímala Zuzana Švejdová
Podle štítku na obalu kontroluje výrobce, zemi původu a taky datum spotřeby.
„Vyndáme si jeden balíček, jedná se o hovězí zadní bez kosti. U toho jsme zkontrolovali karton jako takový, jestli není poškozený. Pokud je natrhlý obal, tak to hovoří o tom, že byl špatně zabalený. Povinností provozovatele je, že to pak musí vyřadit z oběhu," říká Císař.
Ze čtyř kontrolovaných výrobků prošly všechny bez závady. Tím ale prověrka nekončí. Odebrané vzorky se dál kontrolují v laboratoři.
Teplou bundu mění pracovníci veterinárního ústavu za bílý plášť a přesouvají se do světlé místnosti plné přístrojů a mikroskopů.
„Vezmeme si sterilní nástroje. Tady z toho vzorku navážím 25 gramů. Pod tou kůží může být jakoby nějaké ložisko salmonely. Navážíme ho do sterilního sáčku,“ popisuje s nůžkami v ruce pracovnice veterinárního ústavu.
Stačí 24 hodin a výsledek je hotov. Kebab, který měl původně skončit ve stánku s rychlým občerstvením, je plný bakterií. Tyrkysové tečky na dně petriho misky jsou podle veterináře Jana Kučery jasným důkazem:
„Tady už se nám objevuje nárůst kolonií bakterií escherichia coli. Zjistili jsme, že v jednom gramu toho vzorku je 150 kolonií.“
Právě nadlimitní množství téhle bakterie může u lidí vyvolat střevní potíže. Podle ředitele veterinárního ústavu Bedřicha Horyny se ale závadné potraviny objevují při kontrolách jen minimálně:
„Nejzávažnější je salmonela, pak jsou bakterie, které nevyvolávají tak těžká onemocnění, než je escherichia coli a listérie.
A právě bakterie listérie letos kontroloři odhalili v pařeném sýru původem ze Slovenska. Výrobek se ale dostal přímo na pulty českých obchodů i domů k zákazníkům. Z prodeje se nakonec stihlo stáhnout více než 20 kilo zboží.