Některé mražené ryby obsahují víc vody a chemikálií než rybího masa

Některé hluboce zmrazené filety a filé z tresky či pangase obsahují i méně než 50 procent rybího masa, zbytek představuje záměrně přidaná voda, kyselina nebo dokonce fosfáty. Zjistili to redaktoři spotřebitelského časopisu dTest, kteří otestovali 22 namátkou koupených výrobků.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Losos (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka Stock.xchng

Lidé kupující mražené ryby se sice na obalu dozvědí, kolik masa a vody v nich oficiálně je. Skutečnost ale může být úplně jiná, než píše výrobce.

„Spotřebitel si sice na balení přečte, že konkrétní výrobek obsahuje 20 procent vody, ale jak jsme v našem testu zjistili, vody je tam mnohonásobně více. Našli jsme i výrobky, kde bylo i méně než 50 procent rybího masa, to znamená, že větší podíl tvořila voda a chemické látky,“ říká šéfredaktorka dTestu Ida Rozová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky testu mražených ryb představila šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová

Redaktoři díky testům vypočítali, kolik spotřebitel zaplatí za obyčejnou zmraženou vodu, místo aby opravdu kupoval rybí maso.

„Porovnali jsme cenu za jeden kilogram čistého rybího masa s cenou za jeden kilogram výrobku. A vyšlo nám, že spotřebitel u mnoha výrobků platí za vodu od 82 do 208 korun. Právě nejvyšší částka 208 korun se pojila se známou značkou Frionor,“ uvádí Rozová.

V mražených rybách se kromě vody objevují i další přidané látky. Například polyfosfáty, kyselina citronová nebo chlorid sodný, což jsou látky, které se používají na zadržení přidané vody.

Nejhorší mražené ryby podle dTestu:
Frionor, filety z tresky pestré – cena přidané vody 208 Kč
Equus, rybí filety z tresky – cena přidané vody 148 Kč
Nowaco, glazované filety z pangase – cena přidané vody 143 Kč
Nowaco, filé z pangase – cena přidané vody 137 Kč

„Zjistili jsme, že například glazované filety z pangase Spar S-Budget obsahují nadlimitní množství fosfátů a v obchodech vůbec nemají co dělat. Výrobky Kimbex Pangasius file a Agro-CB glazované filety z pangase obsahovaly kyselinu citronovou, respektive chlorid sodný, aniž by to bylo deklarováno na obalu,“ popisuje šéfredaktorka dTestu.

Potrestat výrobce, kteří prodávají zmraženou vodu s chemikáliemi, je však těžké. Postiženi mohou být jen v případě, když na obalu neuvedou surovinu, kterou použili.

„Ale nemohou být postiženi za vodu, která je záměrně přidaná do rybího masa. Kontrolní dozorové orgány nemohou jít proti metodickému pokynu ministerstva zemědělství, které znemožnilo zjišťovat, kolik rybí maso obsahuje přidané vody. Zjišťovat se může jenom glazura, to znamená kolik vody odkape z povrchu rybího výrobku,“ vysvětluje Ida Rozová.

Martin Mašek, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme