Nové hygienické předpisy: přes pět stovek zavřených provozů
543 nevyhovujících potravinářských provozů muselo ke konci roku skončit, a to kvůli nesplnění hygienických předpisů Evropské unie. Ty jsou přísnější než naše doposud platné zákony. Jak Radiožurnálu potvrdil Josef Duben ze Státní veterinární správy, nejčastěji byla uzavřena jatka a bourárny masa, hlavně ve Středočeském kraji. Samotní spotřebitelé ale podle Dubna žádný výpadek nepocítí - trh je totiž přesycen a navíc skončily hlavně menší provozy.
I ty mají - podle Státní veterinární správy - navíc stále ještě možnost rozhodnutí kontrolorů zvrátit. "Pakliže ty závady zpracovatel odstraní, pochopitelně může požádat, a když shledáme, že všechno je v pořádku, tak provoz je schválen, ale předpokládáme, že se to bude týkat několika desítek provozů."
Jak dál Duben uvedl, potravinářské výrobny, které dál pokračují, čeká už druhé polovině tohoto měsíce přísná kontrola. "Bude tady 7 inspektorů. Budou se dívat na to, jak plní naše zpracovatelské podniky evropskou legislativu, jestli jsme splnili, to, co jsme slibovali."
V Polsku nevyhoví podle odhadů tisícovka zpracovatelů masa
Inspektoři Evropské komise už jsou v Polsku. Samo polské ministerstvo zemědělství přiznává, že velká část výrobců nevyhoví unijním požadavkům.
V Polsku dnes funguje 3200 provozů masné výroby a 360 mlékáren. Podle náměstka ministra zemědělství Jerzyho Pilarczyka bude muset po 1. květnu nejméně 1000 masných podniků a 40 mlékáren zastavit výrobu. Dosud totiž ani nezahájily žádné přípravy na zavedení opatření, kterými by vyhověly unijním normám. Už dnes je ale zřejmé, že i řada těch provozů, které se na přijetí norem Unie připravují, je nebude schopná po 1. květnu plnit. Jim ještě bruselská administrativa přizná mimořádné přechodné období. Jejich výrobky se ale budou moci prodávat pouze na území Polska.