Nové nařízení EU týkající se salmonely by mohlo ohrozit české drůbežáře

Vejce z drůbežárny, kde bude po roce 2010 zjištěna v prostředí bakterie salmonely, budou moci do obchodů jen tepelně opracovaná. Vyplývá to z nařízení Evropské unie. Česko zahájí program na tlumení výskytu salmonel od ledna příštího roku. Některé státy EU, pod tlakem tamních producentů, ale chtějí, aby evropské nařízení začalo platit o rok nebo o dva dříve.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slepice zobe zrní

Slepice zobe zrní | Foto: Jan Rosenauer

Salmonely byly zjištěny v prostředí asi 62 procent našich drůbežáren, ovšem pouze v prostředí nikoli ve vejcích. "Salmonela samozřejmě, že se vyskytuje v okolním prostředí téměř všude a zájem je, aby se v chovech jakýchkoliv hospodářských zvířat nevyskytovala. Ona sice neznamená přímé ohrožení člověka, ale určité potenciální riziko tam může být. Členské země Evropské unie provedly obdobné vyšetření a prakticky ve všech zemích se určité procento salmonel v prostředí chovů nalezlo," vysvětluje mluvčí státní veterinární správy Josef Duben.

Některé státy EU, pod tlakem tamních chovatelů, chtějí, aby evropské nařízení začalo platit o rok či dva dříve. To by ale pro řadu našich producentů vajec mohlo znamenat zásadní problém, upozorňuje předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmová: "Protože ozdravení chovu nejde tak rychle. Podle státní veterinární správy by mohlo trvat dva až tři roky. Pokud by vyhláška začala platit již v roce 2008 nebo 2009, tak bychom nestačili naše chovy ozdravit."

Marie Matúšů, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme