Nové nařízení EU týkající se salmonely by mohlo ohrozit české drůbežáře
Vejce z drůbežárny, kde bude po roce 2010 zjištěna v prostředí bakterie salmonely, budou moci do obchodů jen tepelně opracovaná. Vyplývá to z nařízení Evropské unie. Česko zahájí program na tlumení výskytu salmonel od ledna příštího roku. Některé státy EU, pod tlakem tamních producentů, ale chtějí, aby evropské nařízení začalo platit o rok nebo o dva dříve.
Salmonely byly zjištěny v prostředí asi 62 procent našich drůbežáren, ovšem pouze v prostředí nikoli ve vejcích. "Salmonela samozřejmě, že se vyskytuje v okolním prostředí téměř všude a zájem je, aby se v chovech jakýchkoliv hospodářských zvířat nevyskytovala. Ona sice neznamená přímé ohrožení člověka, ale určité potenciální riziko tam může být. Členské země Evropské unie provedly obdobné vyšetření a prakticky ve všech zemích se určité procento salmonel v prostředí chovů nalezlo," vysvětluje mluvčí státní veterinární správy Josef Duben.
Některé státy EU, pod tlakem tamních chovatelů, chtějí, aby evropské nařízení začalo platit o rok či dva dříve. To by ale pro řadu našich producentů vajec mohlo znamenat zásadní problém, upozorňuje předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmová: "Protože ozdravení chovu nejde tak rychle. Podle státní veterinární správy by mohlo trvat dva až tři roky. Pokud by vyhláška začala platit již v roce 2008 nebo 2009, tak bychom nestačili naše chovy ozdravit."