Nový systém značení lihovin není efektivní, říkají výrobci

Evropská komise vyzvala českou vládu, aby úplně zakázala vývoz tvrdého alkoholu. Zatím se dodávky z Česka zastavily jen do Polska a na Slovensko. Potíže kvůli tomu už mají výrobci. Opatření, která vláda přijímá, jsou pro ně administrativně zatěžující, problém neřešící a nepřijdou jim dostatečně účinná.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovarská Becherovka | Foto: Radim Jehlík

Tvrdý alkohol se na český trh vrátí, ale jen s novými kolky, které budou k rozeznání od kolků původních a které výrobce dostane, pokud doloží, že obsah lahví je bezpečný. Příslušnou vyhlášku podepsal ministr financí v noci na dnešek.

Výrobci alkoholu však další kolkování, případně sporné dokolkování již vyrobených a uskladněných lahví, považují za vyšší administrativní a tím i ekonomickou zátěž firmy. Není to ani proveditelné v krátkém termínu a v konečném důsledku to poškozuje seriózní výrobce lihovin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Host Ranního interview Radiožurnálu Pavel Dvořáček, generální ředitel společnosti Rudolf Jelínek, mluvil o tom, jaká jsou současná bezpečnostní opatření výrobců lihovin

Současné kolky jsou podle nich dostatečné. Myslí si to i ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Steiner:

„Do prodeje by měly být puštěny lihoviny těch výrobců, kteří mohou doložit, že mají certifikovaný systém dohledatelnosti. To znamená, že mohou plně ručit za kvalitu svých výrobků a ta kvalita je státní laboratoří kontrolována.“

Akciová společnost Jan Becher kvůli prohibici ode dneška omezuje výrobu. Systém navrhovaných nových kolků nepovažuje za vhodný, ale dokáže si s ním poradit.

Již nyní pracují totiž seriózní výrobci alkoholu se systémem označení svých výrobků, díky kterému dokáží do dvou hodin zjistit, z čeho byl produkt vyroben a kam byl prodán.

„Všichni oficiální výrobci tady toto už dávno dělají. Nejenom výrobci, ale i distributoři. Znamená to, že každý náš výrobek ten rodný list má. Jestliže před týdnem jste si koupila lahev Becherovky a podívala jste se na zadní stranu, tak jste určitě viděla, že tam byla změť čísel a písmen, která je unikátní pro každou lahev,“ vysvětluje výrobní ředitel Becherovky Vladimír Darebník a pokračuje:

Kolky na lahve s lihovinami tiskne státní tiskárna cenin. Každý výrobce, který si kolky objednává přes celní úřad, je na nich identifikován svým specifickým číslem.

„Podle tohoto kódu my vystopujeme, kde je ten původ lahve, z jakých surovin to bylo vyrobeno. Čili ten rodný list už dneska máme.“

Systém kontroly veškerých vstupních surovin je zaveden od roku1998. Od roku 2002 pak byl i v souladu s nařízením Evropské unie zaveden systém dosledovatelnosti výrobku, tedy umisťování specifických informací přímo na lahve.

„Když dneska prodáme lahev, když by v obchodě byla náhodou láhev Jelínka, tak se podle výrobní šarže přesně pozná, co a kdy se do této lahve naplnilo,“ potvrzuje Pavel Dvořáček, generální ředitel společnosti Rudolf Jelínek, a dodává, že takto označené lahve by tak mohly být uvolněny zpět do prodeje.

Česko by podle Evropské komise mělo zakázat vývoz tvrdého alkoholu

Číst článek

V efektivitu nových opatření nevěří ani Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance, která říká, že stejná opatření zde již existují a nefungují. Obává se, že by mohlo dojít spíše k opačnému efektu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance v Ranním interview Radiožurnálu zvažovala možnosti řešení vzniklé situace

„Čím ty kolky budou dražší, čím bude technicky složitější nové lahve těmi kolky opatřit, tím bude také dražší výsledný alkohol. A čím bude dražší výsledný alkohol, tím bude větší motivace ho na černém trhu pančovat a znovu propouštět do oběhu nějaké závadné lahve,“ vysvětluje Markéta Šichtařová a dodává, že skutečné řešení je spíše dlouhodobého rázu.

Výrobci lihovin dnes mají mít tajnou schůzku s představiteli státu. Jednat by měli hlavně o využití nových kolků.

Prohibice potrvá zřejmě ještě týden, ministři se shodli na nových kolcích i 'rodných listech'

Číst článek

Nová opatření zasáhnou citelně i malé producenty lihovin. Náklady na laboratorní certifikaci se pro ně stanou neúnosné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Kučera, předseda Sdružení výrobců lihovin, přibližoval v poledních Ozvěnách dne, jak se nová opatření dotknou malých výrobců lihovin

„Becherovka, když vyrábí milionovou sérii, tak určitě pro ni není problém si opatřit i protokol certifikované laboratoře a zaplatit ho. V ceně výrobků se to asi zásadně neprojeví. U těch malých výrobců jestliže vyrobí 500 kusů něčeho a bude muset k tomu udělat protokol z certifikované laboratoře za 30 nebo 50 tisíc, tak je to výrazná zátěž,“ říká Pavel Kučera, předseda Sdružení výrobců lihovin, jejímiž členy jsou menší regionální producenti.

Hygienici varují před domácími zásobami alkoholu. Ani zákaz prodeje totiž nezabránil dalším otravám metanolem. Lidé často pijí to, co si koupili ještě před vyhlášením částečné prohibice. Nebezpečný je hlavně alkohol v typu lahví, ve kterých už policie metanol našla. Jejich seznam i fotografie jsou na webu ministrstva zdravotnictví.

Zdeněk Trnka, Alžběta Havlová, Lucie Maňourová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme