Organizátoři zavírají kvůli mrazům některé farmářské trhy pod širým nebem

Mrazy zavírají na mnoha místech brány venkovních farmářských trhů. Po více než dvou týdnech uzavřeli organizátoři tržiště na pražském Náměstí Jiřího z Poděbrad, koupit si ryby na Náplavce budou moci zákazníci nejdříve příští sobotu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelenina | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zatímco trhy uvnitř obchodních center fungují na mnoha místech Česka většinou normálně, některé pod širým nebem organizátoři kvůli mrazům načas zavírají.

Kromě nulového zájmu zákazníků přestávají prodejcům dodávat i někteří pěstitelé, jako třeba pan Václav Svačina z Ovčárů u Mělníka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Venkovní farmářské trhy se kvůli mrazu ruší, v obchodních centrech zůstávají

„Nejsem schopen dovést zeleninu ve stavu, aby byla prodejná. Takový mráz nedokážete překonat,“ říká Václav Svačina a podle Michala Spáčila ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce dělá pan Svačina dobře. „Potraviny, byť jich není mnoho, při vystavení nadměrnému chladu degradují a ztrácí jakost. Může pak být ovlivněna i jejich bezpečnost.“

Namrzlá zelenina i ovoce totiž po rozmrazení rychleji plesniví. Tomu předchází vznik ledových krystalů uvnitř plodu.

Ovoce a zelenina prodávaná na mrazu může lidem škodit

Číst článek

„Krystaly jsou poměrně velké a při pomalém mrznutí potrhají buněčné stěny daleko více než krystaly malé, které vznikají při průmyslovém zmrazování. Pokud potravina nezmrzne úplně, tak mohou uvnitř v jádře probíhat negativní procesy,“ říká Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Nejvíce trpí v mrazech pomeranče, banány nebo citróny. Zelenina zase bývá po rozmrazení povadlá a bledá. „Poznáte to tak, že ta potravina je taková unavená a uvadlá, ztrácí vodu a nevydrží vám tak dlouho, jak by měla. Když namrznou jablka, tak v nich bude probíhat hnilobný proces, začne se uvolňovat voda a vznikat bakterie,“ řekl kuchař Zdeněk Marcín.

Takové plody bychom už neměli ani jíst. Kromě rozvíjející se plísně jim chybí chuť i výživné látky. Snad jedinými plody, které mrazy dokonce potřebují, jsou šípky a takzvané ledové víno.

Květa Moravcová, Štěpán Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme