Otrava jídlem byla izolovaná událost, oznámili hygienici. Původcem byl nejspíš zlatý stafylokok

Krajská hygienická stanice (KHS) hodnotí otravu desítek lidí jídlem z rychlého občerstvení v centru Hradce Králové na počátku týdne jako izolovanou událost. Nejde o infekční onemocnění, které by se mělo dále přenášet mezi lidmi, informovala ve čtvrtek mluvčí hradeckých hygieniků Veronika Krejčí. „Věříme, že její příčinu se nám podaří objasnit. Podle sdělení laboratoří musíme na kompletní výsledky počkat do konce příštího týdne,“ uvedla Krejčí.

Hradec Králové Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolonie pigmentovaného zlatého stafylokoka (ilustrační foto).

Kolonie pigmentovaného zlatého stafylokoka (ilustrační foto). | Foto: Microrao | Zdroj: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Podle zjištění hradecké fakultní nemocnice, která ošetřila 57 lidí, mohl být za otravou převážně mladších lidí toxin, který produkuje zlatý stafylokok.

Poslanec Ondráček naznačil, že kebab někdo otrávil. ‚Sorry, že věřím médiím,‘ reagoval na svůj omyl

Číst článek

„Pokud by skutečně byl tento mikrob původcem daných obtíží, odpovídalo by to i našim předpokladům,“ uvedla Krejčí.

Podle ní zlatý stafylokok produkuje v potravinách nebo pokrmech toxin - bakteriální jed, který po krátké době po konzumaci dané potraviny vyvolá velice těžký stav postižení zažívacího traktu se zvracením, průjmy, výraznou nevolností, a to vše bez teplot.

„Tento stav je skutečně velice dramatický, naštěstí většinou relativně velice rychle odeznívá a nezanechává žádné následky. Nicméně pro definitivní potvrzení a vysvětlení celého případu je nezbytné vyčkat na výsledky dalších vyšetření, zejména vzorků potravin,“ sdělila Krejčí.

'Zjištěny určité závady'

Podle hygieniků pocházelo závadné jídlo z bistra Maxim v ulici V Kopečku. Poté, co jim byly v úterý 5. června nahlášeny případy několika těžkých zažívacích obtíží, které spojovala konzumace jídla ze zmiňované provozovny, provedli na místě kontrolu, ale bistro neuzavřeli.

„Při kontrole byly zjištěny určité závady, ty však nebyly takového charakteru, aby zavdaly legislativní důvod provozovnu na místě uzavřít,“ řekla Krejčí. Podle ní během úterního odpoledne, kdy v nemocnici přiotrávených lidí přibývalo, uzavřel bistro sám provozovatel. „Uzavření provozovny jsme potvrdili i naším rozhodnutím, otevření provozovny bude tedy podléhat souhlasu KHS,“ uvedla.

Policie případ vyšetřuje pro podezření z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Nikdo z přiotrávených lidí nebyl v ohrožení života.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme