Pacienti si stěžují na kvalitu jídla v nemocnicích, po výpadku poplatku se může ještě zhoršit
Jídlo v nemocnicích by se mohlo zhoršit. Minimálně v lednu a v únoru se totiž nejspíš nebude kvůli rozhodnutí Ústavního soudu platit regulační poplatek za pobyt v nemocnici. Zdravotnická zařízení přijdou o miliony a budou muset šetřit.
Nemocnicím nikdo nenařizuje, na čem ušetřit. Je ale možné, že se zhorší už tak často kritizovaná kvalita jídla. Zdravotnická zařízení tvrdí, že šetření pacienti nepocítí.
„Denně balíček s uzeninou k večeři. V poledne svíčková, šest knedlíků, polévka k tomu. Za celý týden jednou mrkev, jedno rajče. Zajímalo by mě, kdo tyto normy stanovuje,“ říká pacientka, která je doma zvyklá jíst zdravě. Salámy téměř nekupuje a několikrát denně jí ovoce a zeleninu. Takto se stravovala šest neděl v rehabilitačním ústavu.
Stravovací normy si na základě doporučení odborníků stanoví samo zdravotnické zařízení. Pravidla platná pro všechny nemocnice v Česku totiž skončila v roce 1989.
Počet kilojoulů, množství bílkovin, tuků a sacharidů tedy předepíše nutriční terapeut. Pak to konzultuje s ekonomem a většinou se hledá kompromis. V nemocnici se navíc vaří pro všechny a je prý těžké některé pacienty do zdravého jídla nutit.
„Jídelníček už pak vytvářejí dietní sestry, které jsou v nemocniční kuchyni nebo mezi pacienty a vychází z běžného způsobu výživy, který existuje,“ říká Petr Tláskal ze Společnosti pro výživu.
Problémem jsou i úhrady od pojišťoven
Když se poplatek zvyšoval z šedesáti korun na sto, ředitelé nemocnic většinou říkali, že to mimo jiné zlepší stravu. Menší nemocnice teď přijde dvouměsíčním výpadkem asi o půl milionu korun.
Tématu se věnovalo Ranní interview Radiožurnálu s Tamarou Starnovskou z České asociace sester
Podle předsedkyně sekce výživy České asociace sester Tamary Starnovské by ale spíš než výpadek regulačních poplatků mohlo kvalitu jídla v nemocnicích ohrozit snížení úhrad za péči.
„Poplatek nikdy nebyl určen na stravování. Daleko větším problémem se podle mého názoru stalo placení DPH a snížení úhrad úhradovou vyhláškou, protože je problém poskytovat za ceny roku 2013 věci, které jsou vám hrazeny v cenách roku 2010,“ upozorňuje Starnovská.
Cena surovin na jednu denní porci se pohybuje kolem 80 korun, celkové náklady na jídlo sahají ke 150 korunám za den a pacienta. Některé diety jsou ovšem výrazně dražší.