Pacienti si stěžují na kvalitu jídla v nemocnicích, po výpadku poplatku se může ještě zhoršit

Jídlo v nemocnicích by se mohlo zhoršit. Minimálně v lednu a v únoru se totiž nejspíš nebude kvůli rozhodnutí Ústavního soudu platit regulační poplatek za pobyt v nemocnici. Zdravotnická zařízení přijdou o miliony a budou muset šetřit.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocniční jídlo (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nemocnicím nikdo nenařizuje, na čem ušetřit. Je ale možné, že se zhorší už tak často kritizovaná kvalita jídla. Zdravotnická zařízení tvrdí, že šetření pacienti nepocítí.

„Denně balíček s uzeninou k večeři. V poledne svíčková, šest knedlíků, polévka k tomu. Za celý týden jednou mrkev, jedno rajče. Zajímalo by mě, kdo tyto normy stanovuje,“ říká pacientka, která je doma zvyklá jíst zdravě. Salámy téměř nekupuje a několikrát denně jí ovoce a zeleninu. Takto se stravovala šest neděl v rehabilitačním ústavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Jansová

Stravovací normy si na základě doporučení odborníků stanoví samo zdravotnické zařízení. Pravidla platná pro všechny nemocnice v Česku totiž skončila v roce 1989.

Počet kilojoulů, množství bílkovin, tuků a sacharidů tedy předepíše nutriční terapeut. Pak to konzultuje s ekonomem a většinou se hledá kompromis. V nemocnici se navíc vaří pro všechny a je prý těžké některé pacienty do zdravého jídla nutit.

„Jídelníček už pak vytvářejí dietní sestry, které jsou v nemocniční kuchyni nebo mezi pacienty a vychází z běžného způsobu výživy, který existuje,“ říká Petr Tláskal ze Společnosti pro výživu.

Problémem jsou i úhrady od pojišťoven

Když se poplatek zvyšoval z šedesáti korun na sto, ředitelé nemocnic většinou říkali, že to mimo jiné zlepší stravu. Menší nemocnice teď přijde dvouměsíčním výpadkem asi o půl milionu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se věnovalo Ranní interview Radiožurnálu s Tamarou Starnovskou z České asociace sester

Podle předsedkyně sekce výživy České asociace sester Tamary Starnovské by ale spíš než výpadek regulačních poplatků mohlo kvalitu jídla v nemocnicích ohrozit snížení úhrad za péči.

„Poplatek nikdy nebyl určen na stravování. Daleko větším problémem se podle mého názoru stalo placení DPH a snížení úhrad úhradovou vyhláškou, protože je problém poskytovat za ceny roku 2013 věci, které jsou vám hrazeny v cenách roku 2010,“ upozorňuje Starnovská.

Cena surovin na jednu denní porci se pohybuje kolem 80 korun, celkové náklady na jídlo sahají ke 150 korunám za den a pacienta. Některé diety jsou ovšem výrazně dražší.

Igor Maňour, Lenka Jansová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme