Padají teplotní rekordy, tropy budou trvat několik dní

Teplotní rekordy padaly na mnoha místech republiky. Nejtepleji bylo zřejmě v Nedrahovicích na Příbramsku, kde naměřili 32,9 stupně. Přes 32 stupňů vystoupaly teploty také v Táboře, Praze nebo ve Staňkově na Domažlicku. V Lednici na Břeclavsku padl rekord z roku 1966. Naměřili tam 32,3 stupně Celsia. Jen o pár desetin stupně míň měli ve Vsetíně. Také na Milešovce a na Vysočině se šplhaly teploty k třicítce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní plovárna v Českých Budějovicích neměla o návštěvníky nouzi

Letní plovárna v Českých Budějovicích neměla o návštěvníky nouzi | Zdroj: ČTK

„Rekordy dnes padly zhruba na 73 stanicích, které alespoň 10 let počasí pozorují,“ uvedla Milena Ferebauerová z Českého hydrometeorologického ústavu. „V nejbližších dne bude, co se týče teplot, hůř.“

„Teploty ještě půjdou nahoru. Zítra čekáme teploty mezi 31 – 35 stupni Celsia, ve středu snad o stupínek nižší, ale ve čtvrtek budu šplhat na 32 až 36 stupňů Celsia.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O teplotních rekordech i o vlivu horka na lidský organismus mluvili Milena Ferebauerová z Českého hydrometeorologického ústavu a Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy

„V noci na pátek přejde přes naše území studená fronta, za kterou se ochladí. Denní teploty budou v Čechách stoupat k 25 stupňům, na Moravě až ke 30,“ připomněla Milena Ferebauerová.

Vždy, když je horko, tak se připomíná lidem, že mají hodně pít. Často sahají k pivu. „Záleží na množství,“ poznamenal Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy. „Jedno malé pivo i pivo nízkostupňové i v takovém to vedru je velmi dobrý zdroj tekutin a minerálních látek.“

Kombinovat nápoje

Vedro však u více piv, či jiného alkoholu, urychluje stav nastupující opilosti a mohou se zrychlit některé vedlejší účinky. Navíc je třeba dbát i na teplotní rozdíl extrémně vychlazených nápojů. Příliš velký rozdíl není pro organismus dobrý.

Pavel Suchánek doporučil příjem vody a minerálek a ovocných čajů. „Ideální je ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody, kombinace salátů, chlazené jogurty a zakysané mléčné výrobky.

„Jediné, čemu bych se vyhýbal, je konzumace velkého množství uzenin,. Přepálených tuků. Ale to je záležitost celoroční,“ připomněl Pavel Suchánek.

Na Rašínově nábřeží v Praze panovalo letní počasí | Foto: ČTK

Milan Kopp, Helena Šulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme