Začala sezóna výroby pěstitelských pálenek. Na Valašsku ale kvůli neúrodě zatím pálenice stojí

Také ve Zlínském kraji začala sezóna výroby domácích pálenek. Destilační kolony jsou v provozu především v jižních částech regionu. Pálenice na Valašsku, které je slivovicí vyhlášené, ale kvůli neúrodě ovoce zatím stojí.

Reportáž Zlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezi ovoce, ze kterých se pálí domácí alkohol, patří třešně, meruňky, višně či švestky. | Foto: congerdesign | Zdroj: Pixabay | CC0 Creative Commons,©

Uzavřená je například Pálenice Hovězí na Vsetínsku. Loni touto dobou už začínali pálit první kvasy, letos to ale vypadá, že začnou až v září. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž z pálenic Zlínského kraje.

„To sucho, které tady bylo loni, bylo ještě oproti tomu, co je letos, dobré. Letošní úroda je tak strašně bídná, že budeme rádi, když to září vůbec nějak zahájíme,“ popisuje páleničář Michal Kovář.

Naopak v nedalekých Pravčicích na Kroměřížsku pálenice jede pod dohledem Radoslava Pospíšilíka.

„Teď se pálí to nejranější ovoce – třešně, meruňky, višně,“ říká Pospíšilík. Od vypáleného kvasu se nejdříve odseparují kostky, které se přímo pouští do zásobníku.

Milovníci saunování z Třebíče budou hledat nejvoňavější pálenku

Číst článek

Alkohol se přepaluje přes jednotlivá patra. Pak to odchází do chladiče a pak z chladiče přes měřidlo. Zchlazená pára pak odtéká kolem teploměru a pak se lihoměrem měří lihovost toho výrobku,“ popisuje výrobní proces páleničář.

Přestože na Hanné začalo pálení dříve než na Valašsku, ani tady letos nepočítají s velkou úrodou. 

Půdní sucho podle Českého hydrometeorologického ústavu v červenci sužovalo 64 procent území. Nadále nejvíce trápí nížiny ve středních, severních a východních Čechách a na severu Moravy. 

Vlivem nynějšího počasí usychá vegetace, kvůli snížení hladiny podzemní vody jsou to zejména borovice a smrky. Vedle toho se sucho negativně podepsalo na některých místech na výnosech a kvalitě obilovin, řepky, chmele, kukuřice a cukrovky. Na nižší výnosy mají ale vliv i přemnožení hlodavci, zvláště na Moravě, doplnili meteorologové.

Miroslav Urubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme