Pečivo s prodlouženou trvanlivostí už se nebude moci označovat jako ‚čerstvé‘

Mražené rozpékané pečivo není „čerstvé“ - tak velí vyhláška ministerstva zemědělství. Před několika dny ji podepsal šéf resortu s tím, že by mohla začít platit zhruba v polovině roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

celozrnné pečivo

celozrnné pečivo | Foto: Eva Odstrčilová

Podle Jindřicha Pokory ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce budou muset obchodníci rozpékané pečivo nově řádně označovat:

„Pekařské výrobky, které jsou v marketech dopékány ze zmražených polotovarů, musejí být označeny, že jsou vyrobeny ze zmražených polotovarů, že se nejedná o to klasické ‚čerstvé‘ pečivo, které je do krámů dováženo přímo od pekařů.“

Jako „čerstvý“ budou moci obchodníci označovat jen chléb a pečivo, jejichž výrobu nepřerušilo zmrazení nebo jiné prodloužení trvanlivosti. Zboží budou moci nabízet nejpozději do 24 hodin po upečení.

Nová pravidla začnou platit zhruba za měsíc. „Vyhláška ještě nenabyla právní moc, musí vyjít sbírkou. Pan ministr ji minulý týden podepsal, takže očekávám, že by to mělo být někdy v pololetí – tak začátkem července,“ odhaduje Pokora a poznamenává, že do terénu budou následně vysláni inspektoři:

„Podíváme se, jaká je v marketech situace, a uvedeme vyhlášku trochu k živu.“

Květa Moravcová, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme