Toman: V pražské restauraci U Moťáka zlikvidovali maso z Polska. ‚K zákazníkům se nedostalo,‘ reaguje podnik

Při prošetřování kauzy polského hovězího objevili veterináři v pražské restauraci U Moťáka 31 kilogramů masa označeného za české. Oznámil to na středeční tiskové konferenci ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Podle jednatele restaurace U Moťáka Romana Moťovského ministr neví, co říká. Zvažuje proto právní kroky, jak uvedl pro iROZHLAS.cz.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 22:10 6. 2. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceny hovězího masa na polském trhu padají, evropská média informují o dovozu zdravotně závadného masa z polských jatek, tamní hlavní veterinář musí věc vysvětlovat v Bruselu | Foto: Matej Leskovsek | Zdroj: Reuters

Ministr zemědělství Miroslav Toman na středeční tiskové konferenci oznámil, že v pražské restauraci U Moťáka veterináři našli 31 kilogramů masa neznámého původu. Zároveň uvedl, že v dokladech k hovězímu byl uveden český původ, nicméně balené maso mělo polský původ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si klíčovou pasáž ze středeční tiskové konference ministra zemědělství Miroslava Tomana

Státní veterinární správa musela následně upřesňovat, že v této restauraci nešlo pouze o hovězí maso. A že na nesrovnalosti se přišlo jen během dohledávání problematického masa z Polska.

„V restauraci U Moťáka se našlo 31 kilogramů neoznačeného masa. Nešlo pouze o hovězí, ale i jiné druhy masa. Protože bylo neoznačené, tak se znehodnotilo barvou a poslalo na zlikvidování. Přišlo se na to při dohledávání problematického masa z Polska,“ upřesnil pro Radiožurnál mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Veterináři na místě zajistili konkrétně téměř deset kilogramů neoznačeného vepřového, necelý kilogram kuřecího a krůtího ořezu, kilogram mletého masa, přes dva kilogramy krůty a dále pak masa označená jako daněk, jelen nebo losos. Hovězího masa, které bylo neoznačené, našli veterináři 9,56 kilogramu. Podniku hrozí pokuta až 50 milionů korun.

Hovězí z problematických polských jatek vydávaly pražské luxusní restaurace za argentinské, říká ministr Toman

Číst článek

Toman už dopoledne mluvil o tom, že některé luxusní pražské restaurace, které odebíraly hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské a účtovaly si tisícikorunu za porci. 

„Chci vás ubezpečit, že to polské maso nešlo do žádných low-costových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze. Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za 1000 korun porci,“ řekl poslancům sněmovního zemědělského výboru. Později ale tato svá slova označil pouze za „příklad“.

Konkrétní podniky nechtěl uvádět, mají však podle něj asijské názvy.

„A tím nemyslím čínské restaurace,“ dodal. Odpoledne pak na dotaz novinářů zmínil právě restauraci U Moťáka v Sokolovské ulici v Praze 8.

Reakce restaurace

Jednatel restaurace U Moťáka Roman Moťovský později ministrovo tvrzení odmítl. „Pan ministr neví, co říká. Hovězí, o kterém se mluví, dodává firma Gaube. Nevěděli jsme, že jde o maso z Polska, řekl jednatel restaurace serveru iROZHLAS.cz.

Dodal, že nešlo o 31 kilogramů, jak vyznělo z ministrova prohlášení, ale devět a podle svých slov to může doložit. Měli jsme veterinární kontrolu a vše se zlikvidovalo. K zákazníkům se nic nedostalo,“ doplnil s tím, že maso od firmy Gaube odebírá jeho restaurace půl roku.

Ministr lže a zametá věc pod koberec, trh ovládá chamtivost, říká autor reportáže o polském hovězím

Číst článek

Odmítl také, že by maso z Polska zaměňovali v restauraci za argentinské. „Argentinské maso bereme úplně od jiné firmy,“ uvedl Moťovský s tím, že hovězí maso z Polska používají například do guláše.

Dodal také, že zvažuje právní kroky proti ministerstvu zemědělství. „Cítíme se poškozeni. Už jsem mluvil se svým právníkem a zvažujeme okamžité právní kroky,“ dodal. 

Vedoucí provozu firmy Gaube Jan Šrámek uvedl, že devadesát procent jejich masa pochází z Česka. A veterinární kontrola u nich podle něj nenašla žádné maso, které by museli nechat zlikvidovat.

„Žádné maso jsme likvidovat nemuseli, nebyla u nás žádná závadná šarže. A pokud měla být, tak byla expedována jako české maso, které jsme nakoupili podle dokladů od dodavatele jako české,“ uvedl Šrámek. Zda se takto označené maso dostalo do restaurace U Moťáka neví.

Další testy

V polském hovězím mase z problematických jatek, které bylo přivezeno do Prahy, nezjistili veterináři zbytky léčiv. Maso bylo i vzhledově v pořádku. Zatím však nejsou hotové testy na salmonelu, sdělil v úterý Petr Majer ze Státní veterinární správy.

Na polské producenty doléhá stín skandálu s hovězím masem, letos mohou přijít až o miliardy korun

Číst článek

Zatím veterináři od 28. ledna do pondělí odebrali na 80 vzorků zásilek polského hovězího. Dosud vyšetřili třetinu, všechny vzorky byly v pořádku.

Ze zhruba 300 kilogramů hovězího masa z problematických polských jatek, které se dostalo do Česka, se 137 kilogramů prodalo spotřebitelům nebo restauracím. Na polských jatkách se podle polských novinářů porážely nemocné krávy.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek.

Viditelně zkažené části masa se odřezávaly a vyhazovaly. Jatka už byla uzavřena. Na trh se dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí EU, napsala agentura DPA. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují.

ako, dbr, tch, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme