Polské potraviny mají v Česku špatnou image. Změnit to chce festival polské kuchyně

Jídlo z Polska nemá po řadě skandálů v České republice dobré renomé. Ovšem v regionech Polska je možné najít špičkovou gastronomii nebo třeba velký výběr bioproduktů. Představil je Polský institut na festivalu polské kuchyně v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská kuchyně: bitki s buraczkami

Polská kuchyně: bitki s buraczkami | Foto: Ivana Šuláková

Například v severopolském Gdaňsku se rozhodli v kuchyni využít i jantar. Malé kousky jantaru, které zbyly například po zpracování šperků, naložili do stoprocentního lihu. Po týdnech jantar vydá své aroma a vyrobí se z něj jantarový likér. V Gdaňsku je to pití pro sváteční příležitosti.

Jantar v Gdaňsku použili jako hlavní motiv přímořské kuchyně. V místních restauracích si můžete dát například jantarovou kachnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o polské gastronomii natočil redaktor Martin Ježek

V jedné žižkovské restauraci, která slouží zároveň jako neoficiální konzulát svobodného města Gdaňsk v Praze, šéfkuchař Robert Pytlos pak představil, jak vypadá pobaltská chlapská večeře:

„Základem je uzená panenka z lososa. To v normálním obchodě nedostanete. Udí se za studena a dá se koupit jenom v gdaňských řemeslných udírnách. Abyste měli panenku, potřebujete samozřejmě lososa celého. Máme tu rybí čabajku, dva druhy salátů. Jako aperitiv něco ostřejšího z jantaru nebo vodku,“ říká šéfkuchař.

I když jantar teoreticky vůbec není k jídlu, v Gdaňsku jím nadepsali celou svou kuchyni. Chtějí ukázat, že mají místní špičkovou gastronomii, která se nevyhýbá ani moderním trendům jako je vegetariánská strava nebo bio produkty.

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme