Sněmovna odložila hlasování o výročních zprávách ČT. Jejich projednáváním strávili poslanci pět hodin

Sněmovna se ve čtvrtek nedostala k hlasování o výročních zprávách o hospodaření a činnosti České televize za rok 2016. Důvodem byl konec jednacího dne. Zatím není jasné, kdy se poslanci ke zprávám vrátí. Ještě by měli projednat zprávy za rok 2017. Poslanci debatou nad zprávami strávili pět hodin. Rozprava začala už dopoledne, odpoledne se věnovali pravidelným ústním interpelacím a po nich se ke zprávám vrátili.

Praha (Aktualizováno: 22:50 17. 10. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká televize

Česká televize | Zdroj: Profimedia

Sněmovní volební výbor, který má v působnosti média, zprávy za roky 2016 i 2017 doporučil schválit. Podle generálního ředitele ČT Petra Dvořáka ve sněmovní diskusi zaznívaly lži, polopravdy, manipulace, objevily se na zakázku vyrobené dokumenty, falešná čísla a citace bez kontextu. „Je to důkaz zvyšujícího se politického tlaku, kdy je debata o hospodaření ve skutečnosti jen způsobem, jak Českou televizi zastrašit,“ uvedl Dvořák pro ČT.

Výtky části vládních i opozičních zákonodárců směřovaly zejména k jejímu hospodaření, někteří zákonodárci mluvili také o údajném střetu zájmů ředitele Petra Dvořáka. Kritici i zastánci se shodovali v tom, že veřejnoprávní televize by měla spadat pod kontrolní pravomoc Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Televize na diskusi reagovala na sociální síti, uvedla například, že se možnosti prověrek NKÚ nebrání.

Zprávy o hospodaření ČT. Měl jsem sto chutí se hádat. Mlčel jsem, držel jsem se. Jako celá řada lidí z opozice. Chtěl jsem aby se do 21 hodin stihlo hlasování.
A už vím, že nestihne. Pojďme tedy společně svolat mimořádnou schůzi @ODS, @Piráti, KDU-ČSL a @TOP 09

20:59 – 17. 10. 2019

17 447

Předsedové opozičních Starostů a KDU-ČSL Vít Rakušan a Marek Výborný v reakci na čtvrteční jednání oznámili na twitteru, že s pomocí dalších stran chtějí svolat mimořádnou schůzi sněmovny, kde by se zprávy projednaly. Sociální demokrat Petr Dolínek uvedl na sociální síti, že v pátek ráno navrhne zařadit projednávání zpráv na příští čtvrtek.

Kritika komunistů a SPD

Odkládané projednávání zpráv České televize je sledované zejména kvůli tomu, že jejich dvojí neschválení by mohlo vést k odvolání televizní rady. Rada mimo jiné volí a odvolává generálního ředitele. Ve sněmovně jsou ještě zprávy televize za rok 2018, ty ale zatím neprojednal volební výbor.

Výroční zprávy chce podpořit například ODS nebo Piráti. Naopak kriticky vystupují komunisté nebo poslanci SPD. Sociální demokraté už v úterý oznámili, že zprávy ČT z většiny podpoří.

Předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek v úterý uvedl, že apeloval na poslance hnutí, aby zprávy také podpořili. Sociální demokraté si v pondělí vyžádali od svého koaličního partnera ujištění, že hnutí ANO bude pro projednání zpráv. O vyjádření požádali vzhledem ke spekulacím médií o zákulisních dohodách mezi hnutím ANO a KSČM, která umožnila vznik menšinové vlády.

Hospodaření @Česká televize podléhá několikastupňové kontrole. Ani kontrole ze strany NKÚ se nebráníme.

19:06 – 17. 10. 2019

9 205