Potravinářská inspekce by mohla účinněji bojovat proti závadným a klamavě označeným výrobkům

Větší pravomoci inspektorům při kontrolách kvality potravin přiznává novela zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci, která dnes prošla vládou. Inspekce bude moci mimo jiné rychleji zasáhnout během potravinových krizí, jakou byla například nedávná metanolová aféra.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

potraviny (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Inspektoři vítají především dvě zásadní opatření. Podle prvního z nich bude možné zakročit proti prodeji nebezpečné potraviny v celé republice a nejen v regionu, kde příslušný inspektorát sídlí.

„Budeme moci účinněji zasahovat tehdy, když zjištění učiní například inspektorát v Ústí nad Labem, ale bude důvodné podezření, že závadný výrobek byl distribuován i například v kraji Jihomoravském,“ přibližuje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva přiblížil nejdůležitější body novely

Dále bude možné lépe reagovat v případě klamavě označených nebo nekvalitních produktů.

„Bude možnost uložit opatření na povinné testování i těch šarží, u kterých je pouhé podezření, že k tomuto falšování mohlo docházet,“ dodává Kopřiva.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce už v současnosti má nástroj k tomu, aby zakázala prodej špatně označených potravin. Novinkou ale je, že u podezřelých produktů by mohli inspektoři nařídit provozovatelům potravinářských podniků, aby tyto šarže nechali testovat.

Pokuty za šíření závadných, klamavě označených nebo nekvalitních potravin se ale zatím nezmění. Zabývat se jimi bude až novela zákona o potravinách, která na vládu ještě nedorazila.

Řetězce loni dostaly milionové pokuty. Hlavně kvůli nekvalitním potravinám

Číst článek

V poslední době média stále častěji informují, že výrobky v mnoha případech neodpovídají popisu a matou zákazníka. Podle Kopřivy se jedná o problém zejména ve vyspělé části světa.

„Musíme si uvědomit, že ve 21. století už není největším nebezpečím pro spotřebitele bezpečnost potravin, tak jak to známe z minulosti, ale naopak jejich kvalita. Protože problém falšování se pravděpodobně stane tím nejzávažnějším problémem v souvislosti s potravinářstvím v nadcházejících letech,“ uvažuje.

Inspekce nicméně předpokládá, že novela zákona napomůže tomu, aby mohly dozorové orgány lépe chránit zdraví i finance spotřebitelů.

Veronika Sedláčková, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme