Potravinářská inspekce chystá plošnou kontrolu, restauracím hrozí pokuty

Už tři měsíce mají restaurace povinnost uvádět alergeny, které obsahují nabízená jídla. Jenže řada podniků se tomu vyhýbá nebo na přítomnost mouky, vajec či ořechů upozorňuje nesprávným způsobem. Potravinářská inspekce proto chystá plošnou kontrolu. A její pracovníci varují, že pokud zjistí nedostatky, mohou rozdat až desetimilionovou pokutu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barista (ilustrační foto) | Foto: Jonathan Lin

Hygienici prošli podle zástupkyně hlavního hygienika Jarmily Rážové z ministerstva zdravotnictví za leden a únor asi 1300 restaurací a výsledky je nemile překvapily:

„Nedostatky byly zjištěny ve většině kontrolovaných provozoven. V některých případech došlo k opomenutí skutečnosti, že daná povinnost se rovněž vztahuje na nápoje. Pak provozovatel nezohlednil tuto povinnost u pečiva vyráběného přímo v provozovně.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o alergenech v některých restauracích stále chybí. Inspekce hrozí až desetimilionovými pokutami

„Dalším nedostatkem bylo to, že informace pokrývala pouze část sortimentu. Nebo sice v jídelním lístku byly alergeny uvedeny pod číselnými kódy, ale seznam alergenů nikde nebyl," říká zástupkyně hlavního hygienika Jarmila Rážová. Podle ní nejméně chyb dělají firemní jídelny.

Hygienici za to restauracím rozdali desetitisícové pokuty. Až desetimilionovou sankci může udělit i Státní zemědělská a potravinářská inspekce:

„Inspekce provedla doposud od 1. ledna 2015 celkem 539 kontrol po celé republice. U čtyř až pěti procent provozoven jsme zjistili absenci informací o alergenech přítomných v pokrmech, tedy dodržení povinnosti,“ uvádí mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal a dodává:

„Kontroly s tím budou nadále pokračovat v této oblasti. Připravujeme širokou ústředně řízenou kontrolu.“

Asociace hotelů a restaurací povinnost uvádět alergeny u pokrmů dlouhodobě kritizuje. Podle prezidenta Václava Stárka je to jen byrokratický diktát z Evropské unie.

„Myslím si, že je to opatření, které jsme byli nuceni přijmout, ale ve své podstatě nikomu nepomáhá. Pouze přináší další administrativní zátěž podnikatelům,“ říká Václav Stárek.

Zákazníci se stále pro jistotu ptají

Ivana Lášková z Černošic drží přísnou bezlepkovou dietu už 15 let a je zároveň předsedkyní Společnosti pro bezlepkovou dietu. Podle ní se pro celiaky v souvislosti s novou vyhláškou mnoho zatím nezměnilo:

„Zatím to působí pořád stejně, protože v restauracích to nemají ještě úplně zajeté a stále se vlastně ptáme, jestli se opravdu tomu, co je napsáno na jídelním lístku, pokud to tam je napsáno, dá věřit.“

Podle ní se restaurace snaží povinnost obcházet: „Když se někdy přijde do restaurace, a není jich málo, tak je u dveří hned cedule, že všechny pokrmy obsahují všechny alergeny, takže pro vás nic není vhodné. Potom na jídelním lístku není nic napsáno a obsluha taky neví,“ doplňuje.

Mezi uváděných 14 alergenů patří například arašídy, celer, vejce, hořčice nebo ryby a korýši.

Alergeny | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme