Potravinářská inspekce rozšiřuje mimořádnou kontrolu zeleniny
Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kvůli případu rizikových bio okurek ze Španělska rozhodla o rozšíření kontrol čerstvé zeleniny po celém území ČR. Budou odebírány i vzorky zeleniny, která pochází z jiných než rizikových států (Španělsko, Německo, Nizozemí, Dánsko), například Rumunska, Bulharska, ale i z Česka. Na nákazu, kterou vyvolala podle expertů střevní bakterie, už v Německu zemřelo deset lidí.
Potravinářská inspekce potvrdila, že se minulý týden do Česka dostaly kontaminované okurky ze Španělska. Objevily se v síti Country Life. Inspektoři SZPI nyní čekají na výsledky rozborů odebraných vzorků, které provádí Výzkumný ústav veterinárního lékařství v Brně.
„Zásilky byly celkem dvě. Z toho jedna byla kompletně zachycena a druhá se právě stahuje. Ale je zde již jistota, že se nepodaří všech 120 kusů okurek stáhnou zpět. Některé byly už skutečně spotřebovány,“ řekl v Ozvěnách dne Jindřich Pokora ze SZPI. Výsledky rozborů by podle něj měly být známy ve středu nebo ve čtvrtek.
Hostem Ozvěn dne byl Jindřich Pokora ze SZPI. Zeptali jsme se, jak postupují příslušné úřady v Česku a jak by se měli chovat spotřebitelé.
Dodal, že zatím nejsou k dispozici zprávy o tom, že by se v ČR někdo nakazil. „My jsme seznam distribučních míst, kde tyto okurky byly prodávány, dali k dispozici orgánům hygienické služby, kde mohou zvýšit svůj dozor,“ řekl.
Pokora připomněl, že SPZI dnes rozhodla, že bude provedena celoplošná kontrola čerstvé zeleniny. „Bude zaměřena na možnou kontaminaci bakterii Escherichia coli. Takže v současné době dostávají kraje pokyny a bude odebráno dalších cca 250 vzorků čerstvé zeleniny, nejen salátových okurek, ale také rajčat a listového salátu,“ přiblížil.
Že nákaza pochází z okurek původem ze Španělska je podle něj jisté. Zatím se ale neví, kde vlastně došlo ke kontaminaci zeleniny. Možností je podle něj celá řada. Mohlo k ní dojít při vlastním pěstováním, balení, chlazení či také během přepravy. Mohlo být také nevhodně manipulováno v distribučním centru v Německu. „Je to otázka, kterou právě řeší celá Evropa,“ dodal.
Nákaza na povrchu okurky
Co se týče samotné nákazy, podle Pokory by měla být na povrchu okurky. Proto doporučují odborníci dodržovat obvyklé hygienické zásady při jakémkoliv nakládání s čerstvou zeleninou, dostatečně omýt a oloupat. Inspekce doporučuje případně zeleninu i tepelně upravit.
Zemědělský analytik Petr Havel také doporučuje zeptat se prodejce, odkud zelenina pochází. „Náš zákazník obvykle není příliš zvyklý brát se za svá práva. A stydí se třeba na původ zeptat,“ řekl.
Řada obchodů už nahradila potenciálně nebezpečnou zeleninu okurkami z Polska nebo Rumunska. Podle předsedy Zelinářské unie už je ale na trhu i česká zelenina, která močůvkou, jako v případě španělských okurek, hnojená není.