Potravinářská inspekce se v létě zaměří na skladování potravin a správnou míru

Potravinářská inspekce se v létě víc zaměří na hygienu a bezpečnost chlazených a mražených potravin. Zkontrolují, jestli prodejci dodržují takzvaný chladový řetězec. Tedy jestli jsou potraviny skladované při správné teplotě až do chvíle prodeje.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uvařte si své vlastní pivo doma! | Foto: Fotobanka Pixabay

„Je potřeba zdůraznit, že chladový řetězec nesmí být přerušený. Tím, že je nějaká potravina vystavena vyšším teplotám a pak opět zmrazena, tak už není vhodná ke spotřebě, protože mohlo dojít k rozvoji bakteriální kontaminace a ta se opětovným zmrazením neodstraní,“ potvrdil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Při kontrolách se inspektoři zaměří i na restaurace a rychlá občerstvení. „Kontrolujeme například i dodržování deklarovaného objemu pro čepované nápoje. Jedná se o typické pochybení, související s letním provozem. Dále je to dodržování hygieny při přípravě masných výrobků,“ dodal Kopřiva.

V kamenných prodejnách inspektoři zkontrolují, jestli je v chladicím zařízení správná teplota pro skladování daných potravin. Inspekce doporučuje lidem, aby si to v obchodech ověřovali i sami. V každé lednici nebo mrazáku totiž musí být umístěný teploměr.

Když je tam teplota příliš vysoká nebo zboží vypadá, že už bylo rozmrazené, inspekce zákazníkům radí, aby takové potraviny raději nekupovali.

Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme